Credit Suisse hielp Amerikanen belastingen ontduiken: 2,6 miljard dollar boete

© Reuters

Credit Suisse geeft toe dat ze rijke Amerikaanse klanten heeft geholpen om belastingen te ontduiken. De Zwitserse bankreus gaat akkoord om een boete van 2,8 miljard dollar te betalen en moet daardoor geen extra maatregelen meer vrezen.

Credit Suisse geeft toe dat ze rijke Amerikaanse klanten heeft geholpen om belastingen te ontduiken. De Zwitserse bankreus gaat akkoord om een boete van 2,8 miljard dollar te betalen en moet daardoor geen extra maatregelen meer vrezen.

Credit Suisse is de eerste financiële instelling in twintig jaar die schuld bekent voor justitie in de Verenigde Staten. Het Zwitserse UBS ging in 2009 voor gelijkaardige feiten al akkoord met een boete van 780 miljoen dollar, maar pleitte toen niet schuldig.

Boete

Credit Suisse meldt in een persbericht dat ze 2,815 miljard dollar (circa 1,6 miljard euro) gaat betalen aan de Amerikaanse autoriteiten. Van die boete gaat 2 miljard dollar naar justitie in Amerika, waarvan 196 miljoen naar de beurswaakhond SEC. Een derde van die som gaat naar de Amerikaanse fiscus. 715 miljoen euro zal betaald worden aan het ministerie van financiële diensten van de staat New York (DFS) en 100 miljoen euro naar de Raad van gouverneurs van de Amerikaanse centrale bank.

De bankreus legde al provisies aan voor 892 miljoen frank, en zal in het tweede kwartaal de rest financieren. De algemeen directeur van de bank kondigt aan ‘secundaire gebouwen en andere secundaire activa’ te zullen verkopen.

Volgens Credit Suisse zal door de schikking de nettowinst in het tweede kwartaal met 1,8 miljard euro lager uitvallen.

Geen vervolging

Als onderdeel van de schikking kan Credit Suisse zijn banklicentie in Amerika behouden.

Door de schuldbekentenis vervalt ook mogelijke vervolging in thuisland Zwitserland. De toezichthoudende autoriteit (Finma) kondigt aan dat ze de procedure tegen de bank afsluit. Credit Suisse moet geen extra maatregelen meer vrezen, luidt het.

Bankgeheim

Het persagentschap Bloomberg wees er dinsdag op dat de namen van de duizenden Amerikaanse klanten die belastingen hebben ontdoken, nog niet zijn vrijgegeven. Zij zijn beschermd door het Zwitserse bankgeheim.

Maar Credit Suisse zou aan de Amerikaanse autoriteiten wel beloofd hebben om hen te helpen bij het achterhalen van hun identiteit, onder meer door extra informatie te verlenen over het aantal rekeningen en over waar het geld naartoe ging.

De Zwitserse regering meldt dinsdag ’tevreden’ te zijn dat er een einde komt aan het conflict tussen Credit Suisse en de Amerikaanse justitie. (Belga/KVDA/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content