Corruptie is wijdverbreid volgens de Belgen
Volgens een Brits onderzoek denken twee op de drie Belgen dat corruptie een wijdverbreid fenomeen is in hun land. Voor heel Europa is dat drie kwart van de bevolking. Hoe meer een land door de crisis is getroffen, hoe meer de bevolking gelooft dat corruptie er de vrije hand heeft.
Het onderzoek gebeurde door het Committee on Standards in Public Life, dat in het Verenigd Koninkrijk in het leven werd geroepen na een schandaal over de uitgaven door Britse parlementsleden. Het comité gaat onder meer uit van de European Values Survey (EVS), de European Social Survey (ESS) en de Eurobarometer. Hoewel het onderzoek dus grotendeels is gebaseerd op bekende gegevens, levert het toch verrassende resultaten op.
Zo heeft 70 procent van de Belgen vertrouwen in de politie. Dat vertrouwen gaat in stijgende lijn, want begin jaren negentig bedroeg dat percentage nauwelijks 50 procent. Slechts een derde van de Belgen meent dat corruptie wijdverbreid is bij de politie. Vier jaar geleden geloofde de meerderheid dat nog.
Slechts 40 procent van de Belgen vertrouwt het juridische systeem en evenveel landgenoten geloven dat medewerkers van justitie steekpenningen aannemen of hun macht misbruiken om er persoonlijke voordelen mee te verwerven. Iets meer dan 40 procent heeft vertrouwen in het parlement. Een op de drie Belgen heeft vertrouwen in de politieke partijen. Dat is weinig in vergelijking met de meeste Europese landen.
De meerderheid van de Belgen denkt dat de nationale politici corrupt zijn. Dat denken ze ook over de meerderheid van de ambtenaren die bouwvergunningen verlenen of overheidsopdrachten toekennen. Slechts 5 procent van Belgen zegt dat ze het voorbije jaar zelf steekpenningen hebben betaald. Dat is zowat de helft van het Europese gemiddelde.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier