Coronajaar doet Europeanen nog minder contant betalen

De coronapandemie heeft de trend om zonder biljetten en munten te betalen een duwtje in de rug gegeven. Vorig jaar werden bijna 102 miljard betalingen in de eurozone verricht zonder contant geld, het jaar daarvoor waren dat er nog 98 miljard. Dat heeft de Europese Centrale Bank (ECB) vrijdag meegedeeld.

De totale waarde van die cashloze transacties steeg met 8,7 procent tot een goede 167 biljoen euro in vergelijking met het jaar daarvoor.

Bijna de helft van de cashloze transacties waren kaartbetalingen. Overschrijvingen (23 procent) en automatische afschriften (22 procent) waren elk goed voor bijna een kwart van de transacties. De overige transacties werden verricht met elektronische betaalmiddelen zoals Apple Pay en Google Pay. Welke betalingsdiensten klanten voornamelijk verkiezen, verschilt binnen de eurozone nog van land tot land. Zo kent Portugal met 70 procent van de transacties zonder contant geld het hoogste nationale percentage voor kaartbetalingen. Met ongeveer 38 procent kent Slowakije het hoogste nationale percentage voor overschrijvingen. In Duitsland is het aandeel van automatische afschriften met 44 procent dan weer bijzonder hoog.

Sinds de coronapandemie wordt contactloos betalen nog meer dan ervoor als bijzonder hygiënisch beschouwd. Klanten moeten hun kredietkaart of betaalkaart zelfs niet in de betaalterminal steken. In plaats daarvan worden de gegevens in gecodeerde vorm verzonden wanneer de kaart voor de lezer van het apparaat gehouden wordt. Voor kleine bedragen hoeven klanten zelfs geen pincode in te geven.

Partner Content