Zo kiest u een powerbank voor professioneel gebruik

Smartphone met powerbank © Victor Prilepa via Getty Images
Roel Van Espen medewerker Trends

Met uw smartphone op zak bent u altijd bereikbaar, op voorwaarde dat de batterij het niet laat afweten. Een powerbank voorkomt dat u tijdelijk ‘out of business’ bent. Hoe kiest u het juiste model?

Overweegt u de aankoop van een powerbank, dan is de capaciteit het belangrijkste aandachtspunt. Die wordt uitgedrukt in milliampère-uur (mAh) en vertelt u hoelang (in uren) de batterij een bepaalde stroom kan geven. Gangbare capaciteiten variëren tussen 2.000 en 20.000 mAh. Een grote capaciteit betekent dat u uw smartphone onderweg vaker kunt opladen (en dus mogelijk meerdere dagen kunt overbruggen), of dat u meerdere toestellen (bijvoorbeeld ook die van een collega) van stroom kunt voorzien.

Let wel, de werkelijke capaciteit bedraagt in de praktijk doorgaans slechts twee derde van de aangegeven waarde. Vermeldt de powerbank bijvoorbeeld 10.000 mAh, reken dan op 6.000 tot 7.000 mAh effectieve capaciteit. Een gedeelte gaat verloren bij de conversie en tijdens het opladen. De technische details besparen we u.

Om de juiste keuze te maken, is het belangrijk te weten welk vermogen de interne batterij van uw op te laden telefoon heeft. Die informatie vindt u in de handleiding of op het internet. Moderne smartphones hebben al snel een batterij van 4.000 mAh in huis. Koopt u een powerbank van 10.000 mAh, met een werkelijke capaciteit tussen 6.000 à 7.000 mAh, dan kunt u een telefoon met een batterij van 4.000 mAh ongeveer 1,5 keer volledig opladen.

Grootte, gewicht en prijs

Waarom zou u niet voor de grootste capaciteit kiezen? Wel, hoe meer mAh, hoe zwaarder en groter de powerbank. Dat kan relevant zijn wanneer u die de hele dag moet meezeulen in uw zak of tas. Houd er rekening mee dat foto’s een vertekend beeld van het formaat en het gewicht kunnen geven. Neem daarom altijd vooraf de specificaties door. Weet ook dat er zeer compacte modellen voor in noodsituaties bestaan. Hun capaciteit is beperkt, maar ze zijn niet groter dan een aansteker of een bankkaart.

De werkelijke capaciteit bedraagt doorgaans slechts twee derde van de aangegeven waarde.

Een andere reden om niet voor een maximale capaciteit te kiezen, is de prijs. Want hoe meer mAh, hoe duurder de powerbank. Al blijken tegenwoordig vooral de merknaam en de extra mogelijkheden de prijs te bepalen. Die varieert voor de meeste modellen tussen 30 en 150 euro.

In principe zijn powerbanks met een capaciteit van meer dan 27.000 mAh niet toegelaten op vliegtuigen. Ook dat kan een argument zijn om geen zeer grote capaciteit te kiezen.

Aandachtspunten

De stroomsterkte of het vermogen: hoe hoger het aantal ampères (A) of watts (W), hoe sneller uw toestel oplaadt. Voor het opladen van een smartphone is 1 ampère of 10 watt een minimum, voor een tablet is dat 2 ampère of 20 watt.

De aansluitingen: hoe meer verschillende aansluitingen, hoe meer toestellen u kunt opladen. De meeste powerbanks hebben meerdere uitgangen met diverse stroomsterktes voor verschillende toestellen.

De oplaadmogelijkheden: een powerbank opladen via het stopcontact gaat veel sneller dan via de usb-poort van uw laptop of computer. Ga dus na of die mogelijkheid bestaat. Er bestaan ook modellen met een zonnepaneeltje.

Het CE-keurmerk: kies voor een powerbank met een officiële CE-markering. Dat kwaliteitskeurmerk garandeert dat het toestel aan de veiligheidsnormen voldoet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content