Veel reisbureaus kunnen reizen voorlopig niet terugbetalen

Reisbureaus kunnen reizen soms niet terugbetalen omdat het geld al doorgestort is naar de leveranciers. Reizigers moeten echter niet bang zijn dat ze hun geld niet gaan terugzien, klinkt het bij Koen van den Bosch, gedelegeerd bestuurder van Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR).

Voor reizen die geannuleerd werden voor 19 juni konden reisbureaus een tegoedbon uitgeven ter waarde van het volledig betaalde bedrag van de pakketreis. Die regeling werd ingeroepen om de impact op de reissector van de coronacrisis in te perken en om de belangen van de reiziger te vrijwaren.

Voor reizen die na 19 juni geannuleerd worden, kunnen reizigers hun geld terugvragen of omboeken. Veel reisbureaus komen daardoor in de problemen. Een terugbetaling is vaak moeilijk omdat het geld al doorgestort is naar de leveranciers, zoals luchtvaartmaatschappijen en hotels. Daarbij kunnen we nog maar reizen naar 6 procent van de reisbestemmingen wereldwijd, waardoor er veel annulaties zijn.

Hoe lang het zal duren voor mensen hun geld terugzien, hangt af van de leveranciers, klinkt het bij VVR. Maar reizigers moeten niet bang zijn, ze krijgen hun geld sowieso terug. Als een reisbureau failliet zou gaan, komt de verzekering namelijk tussen.

Partner Content