Maestro verdwijnt: wat krijgt u in de plaats en 4 andere vragen
Het Maestro-logo prijkt al sinds begin jaren negentig op onze bankkaarten. Maar daar komt voorgoed verandering in: Maestro wordt vervangen door Visa Debit en Debit Mastercard. Wat betekent dat voor u en uw betalingen? Trends beantwoordt vijf prangende vragen.
Al meer dan dertig jaar prijkt het rood-blauwe Maestro-logo naast het Bancontact-symbool op het merendeel van de debetkaarten die in ons land in omloop zijn. De Bancontact-functie werd ontwikkeld door de Belgische Bancontact Payconiq Company voor transacties – zowel betalingen als geldafhalingen – in eigen land. Maestro is een betaalfunctie van Mastercard, de Amerikaanse uitgever van krediet- en debetkaarten, om financiële verrichtingen te doen in het buitenland.
De combinatie van Bancontact en Maestro werd initieel als revolutionair beschouwd, omdat die Belgische consumenten toeliet zowel te betalen in eigen land als in een groot deel van Europa. Maar Maestro was ontwikkeld voor transacties in fysieke winkels. De afwezigheid van een verificatiecode maakte de kaart onbruikbaar in veel webwinkels. Bancontact sprong wel tijdig op de digitale kar, deels dankzij de fusie met Payconiq in 2018.
1. Wat verandert er?
Omdat Maestro door het gebrek aan onlinemogelijkheden meer en meer aan relevantie inboette, geeft Mastercard sinds 1 juli 2023 geen nieuwe betaalkaarten met die functie meer uit. De Belgische banken vervangen het merk daarom door een alternatief: Debit Mastercard of het concurrerende Visa Debit van het Amerikaanse Visa. Sommige financiële instellingen zijn nog volop bezig met de migratie, andere hebben het omschakelingsproces al achter de rug. De overgang zal naar verluidt tegen eind 2027 afgerond zijn.
“Intussen is al meer dan de helft van de kaarten vervangen door een Debit Mastercard-kaart”, zegt Henri Dewaerheijd, countrymanager van Mastercard voor België en Luxembourg. “Dat betekent dat nog altijd ruim vijf miljoen Maestro-kaarten in omloop zijn. Ze blijven perfect werken totdat ze ingewisseld worden.”
“Visa zette de verandering enkele jaren geleden in gang door met gebruiksvriendelijke en meer algemeen aanvaarde debetkaarten te anticiperen op de evoluerende behoeften van de Belgische consument en de opkomst van e-commerce”, zegt Jean-Marie de Crayencour, managing director van Visa Belux. “Tegen 2025 zullen 6,3 miljoen kaarten via zeven banken gemigreerd zijn naar Visa Debit.”
2. Moet u zelf iets doen?
Neen, als kaarthouder hoeft u niets te ondernemen. Wanneer uw kaart vervalt, zal uw bank u een nieuwe betaalkaart opsturen. Dat gebeurt naar eigen zeggen gratis, maar we vermoeden dat de financiële instellingen de kosten die gepaard gaan met de vervanging uiteindelijk toch op de een of andere manier zullen doorrekenen aan hun klanten. Zo kunnen de jaarlijkse kosten voor de betaalkaart verhogen.
De nieuwe debetkaart bevat een nieuw kaartnummer, een nieuwe vervaldatum en – anders dan de Maestro-kaart – een veiligheidscode op de achterzijde. Ze blijft gekoppeld aan uw zichtrekening en zal op dezelfde manier werken als uw vorige kaart. Ook uw pincode blijft in principe behouden. Mogelijk moet u uw kaart wel eenmalig activeren door de code in te voeren als u een eerste aankoop doet in een winkel. Dat hangt af van bank tot bank.
3. Welke kaart krijgt u in de plaats?
Of u Debit Mastercard of het concurrerende Visa Debit als vervanging krijgt, hangt af van uw bank. Beide kaarten zijn aan elkaar gewaagd en bieden vergelijkbare mogelijkheden. U kunt ze wereldwijd gebruiken.
BNP Paribas Fortis en zijn dochterbanken Fintro en Hello bank! maakten in 2021 al bekend te kiezen voor Visa Debit en hebben intussen de switch gemaakt. Voor klanten van die banken verandert er dus niets meer. Ook Crelan, CPH, Europabank, Keytrade Bank, NewB, vdk bank en Banque Chaabi du Maroc schakelen over naar Visa Debit.
Klanten van Argenta, Banx, Belfius, Beobank, Bank van Breda, Santander Consumer Finance, CBC, Deutsche Bank, ING, KBC en Nagelmackers mogen zich aan een Debit Mastercard verwachten. Voor klanten van Aion, Nickel, N26 en Revolut verandert er niets, aangezien hun debetkaart geen Maestro-functie heeft.
‘De wereldwijde acceptatie van de Debit Mastercard-kaart is meer dan twee keer zo ruim als die van Maestro’
Henri Dewaerheijd, Mastercard België en Luxemburg
4. Wat zijn de voordelen van de nieuwe kaart?
Een eerste voordeel is dat de nieuwe betaalkaart op meer online en fysieke plaatsen aanvaard wordt dan Maestro. Dat zal u vooral buiten de eurozone merken. “De wereldwijde acceptatie van de Debit Mastercard-kaart is meer dan twee keer zo ruim als die van Maestro”, zegt Henri Dewaerheijd. “Je kunt die gebruiken in honderd miljoen fysieke en onlinewinkels.”
Door de overstap naar Visa Debit of Debit Mastercard krijgt u ook meer betaalmogelijkheden op het internet. De kaarten hebben achteraan een verificatiecode (CVC- of CVV-nummer), die vaak nodig is voor online of mobiele betalingen. Ze zijn ontworpen om aan alle moderne betalingsbehoeften te voldoen, met het hoogste niveau van datacodering om fraude te voorkomen.
Extra handig is dat Visa Debit en Debit Mastercard in principe bruikbaar zijn in fysieke of onlinewinkels die enkel kredietkaarten aanvaarden. Zeker voor jongeren is dat goed nieuws, want zij hebben vaak nog geen klassieke kredietkaart op zak.
Visa Debit of Debit Mastercard kunt u in principe ook gebruiken voor diensten die een preautorisatie vereisen, bijvoorbeeld bij hotelboekingen of de huur van een wagen. Al checkt u dat het beste even vooraf, want sommige bedrijven vragen nog altijd een echte kredietkaart voor een reservering. In principe komt u met die nieuwe kaarten ook uw geld terugkrijgen als u een probleem ondervindt met een onlineaankoop (zoals een niet-levering of niet-conforme levering, een faillissement van de verkoper).
En uiteraard kunt u Visa Debit en Debit Mastercard blijven gebruiken voor geldopnames aan geldautomaten.
5. Heeft u nog een kredietkaart nodig?
Hoewel de merknamen Visa en Mastercard vooral bekendstaan om hun klassieke kredietkaarten, zijn Visa Debit en Debit Mastercard wel degelijk debetkaarten.
Bij het gebruik van een kredietkaart wordt uw gekoppelde bankrekening niet onmiddellijk gedebiteerd: de uitgever staat u een krediet toe. De transacties worden gebundeld en het totaalbedrag wordt in de meeste gevallen één keer per maand automatisch van uw zichtrekening gehaald. Sommige kredietkaarten laten u de terugbetaling zelfs over meerdere maanden spreiden. Vaak worden daarvoor wel flinke intrestvoeten aangerekend.
Gebruikt u daarentegen Visa Debit of Debit Mastercard, dan wordt het bedrag vrijwel meteen overgeboekt van uw rekening naar die van de handelaar. Heeft u dus een kredietlijn nodig om uw betalingen uit te stellen, dan moet u een klassieke kredietkaart gebruiken.
Kredietkaarten voorzien soms ook in bijkomende diensten, zoals een aankoopverzekering of een reisbijstands- of annulatieverzekering. Dat is vaak alleen het geval bij de duurdere kaarten. Wilt u zo’n extra bescherming, dan lijkt een kredietkaart dus een logische optie. Al integreren sommige debetkaarten tegen betaling ook bepaalde verzekeringen in hun aanbod. Steek hoe dan ook uw licht op bij uw bank.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier