Financiële fitness: Betalen we te veel voor boodschappen?

© ANP / ANP
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Met minimale inspanningen willen we met Financiële fitness maximale besparingen realiseren. Deze week namen we ons kassaticket van de supermarkt onder de loep.

Het consumentenprogramma WinWin bracht enkele weken geleden een probleem met het kassasysteem van Delhaize aan het licht, nadat klanten hadden geklaagd over ‘spookproducten’ die op hun kassaticket waren verschenen. Voor zover wij weten, heeft geen enkele franchise van die supermarktketen ons ooit een product aangerekend dat we niet in ons winkelmandje hadden gelegd.

Maar misschien betalen we wel te veel voor bepaalde producten. Wij gaan niet naar de goedkoopste supermarkt, maar wel naar de supermarkten die toevallig op onze route liggen. Naar de andere kant van de stad rijden om de laagsteprijsgarantie van Colruyt te genieten, doen wij dus niet.

Meer huismerken

Wat we wel meer kunnen doen, is huismerken kopen. Voor de Luikse wafels van Albert Heijn, bijvoorbeeld, betalen we per gram ongeveer een derde van wat we zouden betalen voor de Luikse wafels van Lotus. Frieten van Boni voor de airfryer kosten 1,96 euro per kilogram. Bij Colruyt kosten die van McCain 7,82 euro per kilogram, bijna vier keer zoveel. De huismerken van Aldi en Lidl zijn volgens de consumentenorganisatie Testaankoop nog eens 25 procent goedkoper dan Boni van Colruyt. Alleen ligt er geen Aldi of Lidl op de weg die wij vaak nemen voor werk, school of hobby’s.

Behalve op voeding kunnen we op verzorgingsproducten nog wel besparen. Het zou kunnen dat we ons laten foppen door slimme marketeers die douchegel, shampoo of tandpasta voor kinderen proberen te verkopen. Neem een verpakking van Sanex-douchegel waarop in verschillende kleuren ‘kids’ staat en die per liter 17,39 euro kost. Is die beter voor kinderen dan andere soorten Sanex, die tussen 12 en 16,5 euro per liter kosten?

Roze belasting

Waarom geen verzorgingsproducten van de huismerken kopen? Carrefour verkoopt voor mannen een douchegel voor gezicht, lichaam en haar, die slechts 6,63 euro per liter kost, of zelfs een douchegel voor 4,6 euro per liter. De kans is groot dat onze tienerkinderen het niet eens merken als we hun zeep verwisselen. De douchegel die we vroeger weleens van het schap pakten voor de kinderen, louter en alleen omdat de verpakking op kinderen gericht was, kostte 10 à 17 euro per liter.

Let op, wie dochters in huis heeft, kijkt het best ook eens na of er geen pink tax of roze belasting bij de prijs inbegrepen zit. De piratendouchegel van Fa zit in een blauwe verpakking en de zeemeermindouchegel in een roze. De roze bus kost 24 cent per liter meer dan de blauwe bus op de webshops van de grote supermarkten.
De Belgische Eurocommissaris voor Gelijkheid, Hadja Lahbib, beantwoordde twee weken geleden twee vragen van Europarlementslid Liesbet Sommen (cd&v) over de pink tax. Sommen vroeg of de Europese Commissie het fenomeen van prijsdiscriminatie op grond van gender zou onderzoeken en of er mogelijkheden waren om de wetgeving aan te scherpen. Lahbib antwoordde nogal vaag dat de Commissie de voorbereidende werkzaamheden voor een nieuwe strategie voor gendergelijkheid is begonnen en dat die voorbereidingen verschillende studies omvatten.

• Besparing door frieten van het huismerk te kopen: 5 euro per maand
• Besparing door douchegel van het huismerk te kopen: 3,37 euro per maand
• Totaal: 8,37 euro per maand

Tussenstand

Voorlopig hebben we 80,17 euro per maand bespaard. Nog 44,83 euro te gaan voor de beoogde 125 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content