Eindejaarsaankopen in het buitenland: hoever mag u gaan?

Oxford Street in Londen | Foto: Getty
Roel Van Espen medewerker Trends

Stel, uw sportvereniging overweegt alcoholische dranken in Luxemburg te kopen voor de nakende kerstmarkt. Of uzelf bent van plan om even de grens over te steken voor uw persoonlijke eindejaarsaankopen. Met welke regels moet u dan rekening houden?

De BOB-campagne is opnieuw van start gegaan om de eindejaarsfeesten zo veilig mogelijk te laten verlopen. Wie kan rekenen op een nuchtere chauffeur of gewoonweg thuisblijft, mag uiteraard iets drinken. Bubbels als aperitief, een goed glas wijn tijdens de maaltijd of een calvados bij de koffie: voor velen maakt zo’n drankje deel uit van de feestvreugde. Net zoals jenever en glühwein traditioneel gelinkt zijn aan onze kerstmarkten.

Alcohol is evenwel niet goedkoop. Dat heeft te maken met de hoge accijnzen in ons land, de indirecte belastingen op de verkoop of het gebruik. De tarieven worden zowel op Europees niveau (minimumtarief) als nationaal (vrij tarief) bepaald. Naargelang het land van aankoop kunnen er dan ook aanzienlijke verschillen zijn in de consumentenprijs. Dat is niet alleen het gevolg van de afwijkende accijnzen, maar ook van lokale marktfactoren en btw-percentages.

“De accijnzen op alcoholische dranken zijn in België samengesteld uit twee componenten: een gewone accijns en eventueel een bijzondere accijns”, zegt Florence Angelici, woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën. “De percentages en bedragen variëren naargelang het type alcoholische drank. Alle details vind je terug in onze juridische en fiscale gegevensbank Fisconetplus. In het fiscaal memento worden (vanaf pagina 265) ook enkele concrete voorbeelden gegeven.”

Dit zijn alvast de totale accijnzen voor enkele populaire dranken:

De oversteek van Luxemburg

In Luxemburg liggen de tarieven substantieel lager. Voor bijvoorbeeld gin loopt het verschil op tot meer dan 60 procent. Het is dus niet zo verwonderlijk dat heel wat Belgen in deze periode van het jaar onze landsgrens oversteken om daar dranken aan te kopen. Het interessante btw-tarief van 17 procent – het laagste in de hele Europese Unie – is een bijkomende troef.

 “De prijzen voor sterkedrank zoals gin, jenever en whisky liggen hier gemiddeld 30 tot zelfs 40 procent lager dan in België”, zegt Jonas, een Leuvenaar die elk jaar zijn eindejaarsvoorraadje in Luxemburg komt inslaan. “Voor champagne is het verschil – wellicht vanwege het lagere alcoholpercentage – wat minder groot. Toch liggen de prijzen van de bekende huizen hier naar mijn ervaring nog altijd 15 à 25 procent lager dan die in eigen land.”

Voor wijnen zijn de prijsverschillen meestal nog kleiner. “Al kun je ook daarvoor nog altijd wel koopjes doen in Luxemburg, afhankelijk van de naam en eventuele promoties”, weet Jonas. “Een gouden tip: vergelijk vooraf de prijzen op www.colruyt.be met die op www.colruyt.lu. Zo zie je meteen of het de moeite loont om de trip te maken.” 

Wij namen de proef op de som voor enkele sterkedranken, champagnes en wijnen:

Opmerkelijk is het feit dat de prijsverschillen zelfs binnen eenzelfde productcategorie zoals gin of wijn zeer sterk kunnen variëren. Vooraf uw huiswerk maken is dus belangrijk. Voor (zware) bieren vonden we weinig significante verschillen tussen België en Luxemburg.

Ook tabakswaren zoals sigaretten, cigarillo’s en sigaren zijn een pak goedkoper in Luxemburg door de afwijkende accijnzen. Ook de brandstofprijzen zijn daardoor gevoelig lager.

Hoeveel mag er de grens over?

Consumenten moeten in principe accijnzen betalen in het land waar de alcohol wordt verbruikt. Als u echter als privépersoon binnen de Europese Unie reist, bent u daarvan vrijgesteld. Dat betekent concreet dat u accijnsgoederen vanuit Luxemburg in België mag binnenbrengen, op voorwaarde dat u ze zelf vervoert en dat ze voor persoonlijk gebruik zijn. Het begrip ‘voor persoonlijk gebruik’ betekent dat de goederen verbruikt worden door uzelf of door de personen die onder uw dak wonen, en dus niet voor commerciële doeleinden, zoals de verkoop op een kerstmarkt.  

Europa heeft evenwel ‘indicatieve beperkingen’ vastgelegd voor de hoeveelheden alcoholische dranken en tabaksproducten die u het land mag binnenbrengen:

De vermelde hoeveelheden gelden per persoon, vanaf de leeftijd van zeventien jaar.

Wat als u daartegen zondigt?

Wanneer u met een volle kofferbak op weg van Luxemburg naar huis wordt tegengehouden door een douanebrigade, dan mag die de hoeveelheden in uw wagen checken. Op basis van de hoeveelheid kan de ambtenaar oordelen dat u artikelen heeft gekocht die niet voor eigen gebruik zijn, of die bestemd zijn voor de verkoop. Zeker wanneer er ook nog eens een factuur op de achterbank ligt, kan dat wijzen op commerciële doeleinden.

“De indicatieve hoeveelheden worden in de praktijk strikt toegepast”, weet Eric Van Dooren, hoofddocent aan Universiteit Antwerpen. “Als je dus alcoholhoudende producten of tabak in Luxemburg aankoopt, kun je je maar beter aan de limieten houden. Overschrijd je die, dan riskeer je alsnog de accijnzen te moeten betalen in België. Ook een boete tot tien keer de onbetaalde accijnzen en een verbeurdverklaring van de goederen zijn mogelijk. In theorie riskeer je zelfs een gevangenisstraf tot vijf jaar, maar zover komt het in de praktijk zelden.”

Importeren van buiten de EU

Brengt u vanuit een niet-EU-lidstaat accijnsgoederen mee, dan gelden er andere van belasting vrijgestelde maximumhoeveelheden:

Ook hier geldt de vrijstelling voor tabak en alcohol slechts voor reizigers vanaf zeventien jaar.

Komt u terug van een gebied dat deel uitmaakt van een EU-land maar dat een specifieke btw- en accijnsregeling geniet (zoals de Canarische eilanden, Martinique, Guadeloupe, …), dan gelden de voorwaarden die van toepassing zijn op reizigers die uit een niet-EU-lidstaat terugkeren.

“Sinds de brexit maakt het Verenigd Koninkrijk overigens niet langer deel uit van de Europese Unie”, merkt Eric Van Dooren op. “Ga je dus kerstshoppen in Londen, dan dien je je bij terugkeer naar eigen land te houden aan de indicatieve limieten voor import vanuit een niet-EU-lidstaat. Dat maakt de zaken er niet makkelijker op.”

Lees meer over:

Partner Content