Een babysit nodig? Hierop moet u letten
Werkt u tijdens het weekend? Of wilt u er gewoon eens een avondje tussenuit? Als de grootouders niet kunnen inspringen, heeft u mogelijk een oppas voor uw kinderen nodig. Hoe vindt u die? En waarmee moet u rekening houden?
Er zijn veel mogelijkheden om een babysit te vinden. Informeer eerst in uw omgeving. Misschien kunnen familieleden of vrienden inspringen, of ziet uw buurjongen of buurmeisje een avondje als kinderoppas zitten om iets bij te verdienen. In België mag babysitten op kinderen buiten het eigen gezin vanaf vijftien jaar.
Daarnaast kunt u een beroep doen op platforms, zoals dat van de kinderoppasdienst van de Gezinsbond in Vlaanderen en Brussel. “Een belangrijke troef is dat wij de oppassers kennen”, klinkt het daar. “Zij hebben vooraf een screeningsgesprek met onze plaatselijke coördinator. Dankzij die coördinator heb je altijd een lokaal aanspreekpunt binnen handbereik.”
U kunt ook een kinderoppas zoeken via een mobiele app als Bsit, Babysits en SitterFix. Die laten de profielen van de babysitters in de buurt zien, inclusief hun ervaring met bepaalde leeftijdsgroepen, de beoordeling van andere gebruikers en hun beschikbaarheid. Ook de reservering, de communicatie en de betaling gebeuren via die app.
Vaste bijdrage
Gebruikt u een officieel platform, dan bent u gebonden aan bepaalde tarieven. De kinderoppasdienst van de Gezinsbond is enkel toegankelijk voor leden. “Voor 49 euro ben je een jaar lid met je hele gezin”, aldus de organisatie. “Naast onze kinderoppasdienst bieden we nog heel wat andere voordelen aan, zoals juridisch advies en informatie op maat, kortingen en voordelen bij aankopen en reizen.”
Boven op het lidgeld betaalt u de babysit een vergoeding op basis van de gepresteerde uren. De Gezinsbond hanteert een vast tarief van 6 euro per uur. U mag afrekenen per halfuur, dus eigenlijk betaalt u de kinderoppas 3 euro per begonnen halfuur. Er geldt een minimumvergoeding van 10 euro. Ook als u de afspraak laattijdig annuleert, kan u dat bedrag als compensatie worden aangerekend.
De Gezinsbond rekent daarbovenop nog eens 2,5 euro per oppasbeurt aan om de verzekering te betalen. Blijft de babysit overnachten (standaard tussen 22 en 8 uur), dan betaalt u 30 euro extra en wordt u geacht ’s morgens in een ontbijt te voorzien.
Bij Bsit betaalt u een vast bedrag voor het gebruik van het platform: 99 euro per jaar (dat komt overeen met 8,25 euro per maand), 66 euro per halfjaar (of 11 euro per maand), of 48 euro voor drie maanden (16 euro per maand). Klanten van het ziekenfonds Helan genieten 50 procent korting op een jaarabonnement.
Gemiddelde uurtarieven bij Bsit:
Als ouder doet u op Bsit zelf een prijsvoorstel aan de babysitters die voldoen aan uw voorkeuren. “Volgens onze recentste barometer bedroeg het gemiddelde uurtarief vorig jaar 8,10 euro”, zegt co-founder en CEO Maxime Cogels. “In 2022 betaalde je gemiddeld 7,90 euro per uur. De prijzen zijn in Vlaanderen, Brussel en de provincie Luxemburg gestegen. In Wallonië stagneerden ze, en in Waals-Brabant daalden ze zelfs lichtjes.”
Wanneer je een babysit inschakelt, ben je verplicht een arbeidsongevallenverzekering voor huispersoneel te nemen’
DVV
Bij Babysits kunt u na het aanmaken van een account gratis zoeken naar een geschikte kinderoppas. Kiest u voor een premiumabonnement, dan betaalt u 99,96 euro per jaar (of 8,33 euro per maand), 49,98 euro voor drie maanden (16,66 euro per maand) of 24,99 euro per maand. U ziet dan geen advertenties meer, u kunt onbeperkt zoeken naar en communiceren met kandidaten, en u betaalt lagere boekingskosten (3 in plaats van 15%).
Geen belastingvermindering
“We zijn bezig met enkele tests met de prijzen om ons platform zo toegankelijk mogelijk te maken voor ouders – misschien zelfs gratis”, vertelt een medewerkster van Babysits.
De babysitters bepalen zelf welk tarief ze per uur vragen, afhankelijk van hun leeftijd en ervaring, het aantal kinderen dat ze onder hun hoede krijgen en wat er mogelijk nog extra van hen verwacht wordt (bijvoorbeeld helpen met huiswerk). In de app ziet u alle prijsdetails. Het gemiddelde uurtarief bedraagt volgens de website 9,56 euro.
Bij SitterFix betaalt u geen abonnementsgeld, maar enkel 2,99 euro per succesvolle boeking. De babysitters bepalen eveneens zelf hun uurtarief. Volgens de eigen blog liggen de prijzen tussen 4 en 6 euro per uur, maar die informatie is naar onze mening achterhaald.
U mag die kosten niet fiscaal inbrengen. “Je hebt alleen recht op een belastingvermindering voor kinderopvang als de persoon die jouw kind opvangt behoort tot een welbepaalde instelling”, zegt de federale overheidsdienst Financiën daarover.
Verzekerd als huispersoneel
Als u een beroep doet op een betaalde babysit, wordt die beschouwd als huispersoneel. De arbeidsongevallenwet schrijft voor dat iedereen die bij u thuis – zelfs eenmalig of sporadisch – werkt en daarvoor betaald wordt, apart verzekerd moet zijn voor ongevallen.
Is een familiale verzekering dan niet voldoende? “Nee, want die polis dekt enkel de schade die jij, je partner, je kinderen of je huisdieren per ongeluk aan anderen toebrengen”, zegt de verzekeraar DVV. De oppas is wel verzekerd als die tijdens een wandeling met de kinderwagen botst op een geparkeerde auto, of tijdens het voetballen met een van de kinderen een bal door de ramen van de buren trapt. Maar valt de oppas in uw woning van de trap, of heeft die een ongeval op weg naar huis, dan kunt u geen aanspraak maken op uw familiale verzekering.
“Daarom ben je, wanneer je een babysit inschakelt, verplicht een arbeidsongevallenverzekering voor huispersoneel te nemen”, klinkt het bij DVV. “Die komt tussenbeide om medische kosten te betalen of een invaliditeits- of overlijdensvergoeding uit te keren. Zonder die polis kun je flink in de problemen komen als je babysit een ongeval krijgt. Je draait dan mogelijk zelf op voor de medische kosten, en in het ergste geval ook voor de vergoedingen bij invaliditeit of overlijden.”
De prijs voor een verzekering voor huispersoneel ligt doorgaans tussen 50 en 100 euro per jaar, afhankelijk van de dekking. Doet u een beroep op het platform van de Gezinsbond, dan bent u via de extra betaalde 2,5 euro automatisch verzekerd via Baloise. Let er wel op dat de babysit geen andere taken verricht dan op de kinderen passen. Op de website vindt u een aangifteformulier voor schade of een ongeval.
Bij Bsit bent u verzekerd via AG Insurance, bij SitterFix via KBC. De Babysits-app voorziet evenwel niet in een polis. Doet u een beroep op dit platform, dan moet u zelf een verzekering huispersoneel afsluiten. Check dat altijd wanneer u zo’n app gebruikt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier