Consumentenkrediet goedkoper, waakzaamheid geboden

© reuters

De maximale tarieven voor het consumentenkrediet gaan omlaag, meldt de Federale Overheidsdienst Economie. De tarieven zakken met 1 of 1,5 procent, afhankelijk van het soort krediet.

De maximale tarieven voor het consumentenkrediet gaan omlaag, meldt de Federale Overheidsdienst Economie. De tarieven zakken vanaf 1 december met 1 of 1,5 procent, afhankelijk van het soort krediet.

De wettelijk maximale jaarlijkse kostenpercentages (JKP’s) voor een som onder de 1.250 euro bedragen vanaf 1 december 18,5 procent voor leningen en verkopen op afbetaling, 14, 5 procent voor kredietkaarten, en 10,5 procent voor wie op zijn zichtrekening in het rood gaat.

Voor een bedrag boven de 5.000 euro komen de maximale kostenpercentages op respectievelijk 10,5 procent, 11,5 procent en 9,5 procent te liggen. De nieuwe maxima zijn niet alleen van toepassing op nieuwe kredietcontracten, maar ook op de bestaande met een veranderlijke rentevoet.

De federale overheidsdienst raadt de consumenten aan voorzichtig te zijn bij het afsluiten van een krediet. “Ook al zijn er wettelijke maxima vastgelegd, de intresten blijven hoog. Het is altijd nuttig de impact van het krediet op het gezinsbudget te bepalen”, luidt het.

Uit een recent rapport van de Centrale voor kredieten aan particulieren blijkt dat het aantal wanbetalers – mensen die er niet in slagen hun krediet binnen de afgesproken termijn terug te betalen – in september opgelopen is tot 324.063. De wanbetalers hadden in die maand voor een totaal van 2,645 miljard euro aan achterstallige schuld staan.

Consumentenkrediet is iedere vorm van krediet dat wordt gebruikt om een aankoop of lening te financieren, met uitzondering van onroerend goed. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content