Christies verkoopt nu ook hedendaagse kunst online

© Image Globe

Het veilinghuis Christie’s lanceert nu vanuit Parijs zijn eerste online veiling van hedendaagse kunst: je kunt meteen meebieden! De hele kunstmarkt zit in de greep van de internetrevolutie, zoveel is zeker. Straks koop je een Warholprint samen met een paar panty’s.

Deze veiling omvat een dertigtal loten van na 1980, die van vandaag tot 17 december online staan. Het gaat dus niet om antiek of moderne kunst, maar om hedendaagse kunst, dat is de primeur. Er zit zowel werk bij van Wade Guyton, Walasse Tang als Niki de Saint-Phalle. Voor de gokkers onder ons is dit een buitenkansje. Het is natuurlijk niet zo uniek, want op het net vind je -al lang- heel wat online veilingen die overigens best interessant zijn. Deze markt groeit bijzonder snel. Nu kan je gewoon -bijna- alle soorten kunst, antiek, memorabilia of vintage kopen via dergelijke sites, van een paar sokken van Marilyn Monroe tot een ets van Rembrandt.

Er wordt dus meer en meer kunst verhandeld op het net. De Nederlandse site Catawiki zou zo’n 15000 loten per week verhandelen, van abstracte schilderijen tot erotische fotografie. Op Collector Square koop je vintage tassen van Hermès of Vuitton. Naast de veilingsites kan je ook terecht op platforms als Artsy, Paddle8 of Artspace waar je unieke platforms ontdekt die je doorheen de hele kunstwereld sluizen. En waar zowel individuele kunstenaars, galeries en veilinghuizen hun aanbod exposeren. En natuurlijk verkopen de veilinghuizen ook veel via het net. Nu zou ongeveer 6 % van de kunstmarkt online worden verkocht en dit cijfer zou met 25 % per jaar stijgen. Maar het gaat vooralsnog niet om de echt kostbare objecten, noch om de peperdure hedendaagse kunst: dat is essentieel.

Vertrouwen en prestige

De kunsthandel, eigenlijk op alle niveaus, van laag tot top, is gebaseerd op vertrouwen en prestige. Wat vertrouwen betreft is het verhaal simpel: niemand wil een kat in een zak kopen, iedereen wil dat de authenticiteit gegarandeerd wordt. Niemand wil een vals tableau of zelfs maar een offsetets. Veel van wat wordt aangeboden is heus goed, maar niet alles, zeker als het om kunst gaat is een beetje wantrouwen toegestaan.

Maar de prestige is nog belangrijker, want daar is een zeer groot deel van de handel, zeker de top en in het bijzonder de markt van de hedendaagse kunst, op gebaseerd. Velen kopen hedendaagse kunst niet omwille van de kwaliteit of schoonheid, maar omwille van de naam en de daaraan gekoppelde sociale uitstraling. Men wil laten zien over voldoende centen te beschikken om zich, bijvoorbeeld, iets te veroorloven op een internationale kunstbeurs à la Art Basel, liefst dan nog bij een galerie met een klinkende naam. De koper die tot de jetset behoort wil geen mazzeltje, geen koopje. Dus is het vinden van iets leuk op het net eigenlijk tegen de regels in, je kunt er amper mee pronken. Met een leuke trouvaille op Catawiki kan je in deze wereld niet echt uitpakken, tenzij je een verzamelaar of handelaar pur sang bent. Daarom is het belangrijk dat ook de grote veilinghuizen deelnemen, want dit zorgt voor een upgrading van de online veilingen. Of het systeem werkt voor de top van de hedendaagse markt is vooralsnog onzeker. Topwerken zullen trouwens nooit online worden aangeboden, dat geldt zowel voor oude én moderne meesters. Maar dat er straks nog veel meer kunst online zal worden aangeboden is een feit.

Wie mee wil dingen surft naar: www.crhisties.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content