Chinese economie op keerpunt volgens Wereldbank

© reuters

De Chinese economische ontwikkeling staat op een keerpunt. Volgens de Wereldbank moet de Aziatische tijger voortaan uit een ander vaatje tappen.

In het rapport ‘China 2030: Building a modern, harmonious and creative high-income society’ maant de Wereldbank de Chinese autoriteiten aan ingrijpende markthervormingen door te voeren om de groei op lange termijn te kunnen behouden.

Na drie decennia van ongeveer 10 procent economische groei per jaar is China volgens de Wereldbank toe aan een nieuwe ontwikkelingsstrategie. ‘China moet de overgang naar een markteconomie afronden’, luidt het. De instelling pleit onder meer voor een versterking van de private sector en voor hervormingen in de bedrijfswereld, de arbeidsmarkt en de financiële sector.

Bovendien moet China ook zijn markten openen voor meer concurrentie en innovatie, en moet het land iedereen toegang geven tot gezondheidszorg, onderwijs en banen.

Robert Zoellick, voorzitter van de Wereldbank, spreekt van een uitdaging voor China in de transformatie naar een land met hoge inkomens. Rekening houdend met de onzekere economische toestand wereldwijd, krijgt de nood aan verandering in China een nog groter belang, zegt Zoellick. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content