China wordt een goede klant van België

© belga

De Belgische export naar China is de voorbije jaren opvallend toegenomen, zo melden twee economen uit Letland. De Belgische industrie bevestigt de trend, maar relativeert ook.

Aan de universiteit van Riga hebben twee economen de Europese export naar China onder de loep genomen, op basis van cijfers van Eurostat. Ze vergeleken alleen de 15 ‘oudere’ EU-lidstaten, omdat die samen 95 procent van die China-handel voor hun rekening nemen. Tussen 1999 en 2011 zag Duitsland zijn China-export bijna vertienvoudigen in waarde. Met een verachtvoudiging is België een opvallende tweede. Het gemiddelde is maal zes en een half.

Finland, Zweden en Frankrijk blijven opvallend achter op de Europese trend. Bovendien exporteert behalve Duitsland (2,5 procent) geen enkel land zo’n groot gedeelte van zijn bbp (bruto binnenlands product) naar China als België (2 procent).

Nederland werd niet meegenomen in de vergelijking omdat vanuit Rotterdam veel uitgevoerd wordt wat eigenlijk uit andere landen komt. Waarom België, met de haven van Antwerpen, dan wel meegerekend werd, is onduidelijk. Maar bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) bevestigt hoofdeconoom Geert Vancronenburg wel dat het VBO vanuit de leden veel echo’s opvangt die de cijfers bevestigen: ons land doet het in de groeilanden bijna even goed als Duitsland en het belang van Azië in onze uitvoer neemt hand over hand toe. ‘Toch opletten, hoor: de totale Belgische export bedraagt 85 procent van het bbp. Die twee procent naar China blijft in absolute termen dus nog bescheiden. Maar belangrijk is de groeitrend wel, omdat hij aantoont dat onze bedrijven voet aan de grond hebben in die delen van de wereld waar de economie nog groeit.’

Hoofdeconoom Frank Vandemarliere van de technologiefederatie Agoria merkt op dat die exportspurt naar China de laatste zes maanden helaas wat terugvalt, ook bij de Duitsers trouwens. De Chinese economie kampt zoals bekend met een aanzienlijke vertraging. Verder bevestigt ook hij dat de Belgische industrie goed zit in China, ook als je alleen de export van echt Belgische bedrijven meerekent. ‘Die twee procent van het bbp is een cijfer dat inderdaad besmet wordt door doorvoer. Je moet daar ongeveer dertig procent aftrekken om de echt Belgische uitvoer te kennen.’

Volgens cijfers van het Agentschap voor Buitenlandse Handel gaat het in de uitvoer naar China vooral om chemie, transportmaterieel (onder meer auto-onderdelen), machines en toestellen en ‘gewone metalen’ – dat laatste kan ook slaan op schroot.

Luc Baltussen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content