China voert helft minder in dan verwacht
De Chinese import lag in juni ruim onder de verwachtingen, blijkt uit gegevens van het ministerie van Handel. Een signaal voor Peking om de economie op te krikken en de binnenlandse vraag aan te wakkeren
China voerde in juni op jaarbasis 6,3 procent meer goederen in, wat de helft minder is dan de 12,7 procent waar economen en analisten op hadden gerekend. Er wordt daarbij een terugval van de binnenlandse vraag (consumptie) en een afbouw van de voorraden door exporteurs genoteerd. Die laatsten blijken zich zorgen te maken over de verzwakte economische groei, waar de tweede grootste economie ter wereld mee af te rekenen krijgt. De Chinese regering mikt op een streefdoel van 10 procent groei, zowel voor de in- als uitvoer.
Handelsoverschot
De tegenvallende importcijfers in juni verhullen het effect van meevallende exportcijfers, waardoor het handelsoverschot boven de verwachtingen komt te liggen. China zag de uitvoer in juni met 11,3 procent toenemen tegenover een prognose van 9,9 procent. Het handelsoverschot klokte in juni af op 31,7 miljard dollar, een toename met 42 procent in vergelijking met de 18,7 miljard in mei.
“De uitvoer valt beter mee dan verwacht, wat niet betekent dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de invoer,” verklaarde Sun Junwei, econoom bij HSBC in Peking, in een reactie.
Europa en VS
China maakt zich in de eerste plaats zorgen over de Europes schuldencrisis. De uitvoer van goederen naar de lidstaten van de Europese Unie (EU) daalde in het eerste halfjaar 2012 met 0,8 procent tot 163,1 miljard dollar, terwijl die naar de Verenigde Staten met 13,6 procent steeg tot 165,3 miljard dollar. Vooral de terugval van de uitvoer naar de Europese sterkhouder Duitsland – vier maanden op rij – en Frankrijk – drie maanden op rij – baart de Chinese overheid zorgen. Italië voert zelfs al tien maanden op rij minder goederen in vanuit China.
“De Verenigde Staten hebben in het eerste halfjaar de plaats ingenomen van Europa als de grootste importeur van Chinese goederen. Toch blijkt het Amerikaanse economisch herstel niet stabiel genoeg, en blijft de vraag naar onze goederen onder het peil van weleer,” aldus een woordvoerder van de Chinese douane.
Economische groei
Als gevolg van een daling van de binnenlandse consumptie richt de Chinese overheid nu al zijn pijlen op een beleid dat gericht is op economische groei. De Chinese centrale bank verlaagde vorige week onverwacht al de rente voor een tweede maal in twee maanden tijd in een poging om de groei aan te wakkeren.
Analisten gepolst door het persagentschap Reuters verwachten voor het tweede kwartaal een toename van het Chinese bbp met 7,6 procent tegenover 8,1 procent in het eerste kwartaal. Officiële cijfers volgen vrijdag. (BO/Reuters)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier