China pompt miljarden in Noord-Korea

© belga

China gaat enkele miljarden investeren in Noord-Korea, die de afgematte economie van het communistisch buurlanduit het slop kunnen helpen. Dat bericht het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap maandag.

De investeringen die komen van Chinese banken, bedrijven en multinationals, kunnen oplopen tot meer dan tien miljard dollar (ongeveer 7,4 miljard euro).

De plannen om in het land te investeren, kaderen naar verluidt binnen de internationale inspanningen om Noord-Korea opnieuw rond de tafel te krijgen om over het atoomwapenprogramma te onderhandelen.

De investeringsplannen van Chinese ondernemingen werden volgens het persagentschap Yonhap al tijdens het bezoek van de topman van de buitenlandse politiek van de communistische partij van China, Wang Jiarui, vorige week in Pyongyang besproken.

De investeringen maken deel uit van akkoorden tussen Chinese banken en multinationals en de Noord-Koreaanse investeringsgroep Taepung International.

China zou 60 procent van de geplande investeringen voor zijn rekening nemen. De regering in Peking is betrokken bij projecten rond de bouw van havens, woningen en spoorwegtrajecten in Noord-Korea.

Halfweg maart zal het investeringsakkoord in Noord-Korea ondertekend worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content