China haalt VS sneller dan verwacht in

© Image Globe
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

Volgens de Wereldbank zal China voor het einde van dit jaar de Verenigde Staten van de troon stoten als de grootste economie van de wereld in termen van koopkracht.

Volgens de Wereldbank zal China voor het einde van dit jaar de Verenigde Staten van de troon stoten als de grootste economie van de wereld in termen van koopkracht.

Dat China ooit de grootste economie ter wereld zal worden, was allang duidelijk. De vraag is niet of maar vooral wanneer het de Verenigde Staten voorbijsteekt. Eerdere prognoses gewaagden van 2019, maar het International Comparison Program (ICP) van de Wereldbank schrijft in een nieuw rapport dat de Chinese economie haar achterstand op de Amerikaanse veel sneller goedmaakt dan eerder verwacht.

Het nieuws moet wel in die zin worden genuanceerd dat het rapport, in tegenstelling tot andere studies, rekening houdt met de koopkracht of purchasing power parity (ppp) van valuta. Gebaseerd op de prijzen van 2011 was de koopkracht van de yuan veel sterker dan de wisselkoersen aangaven. Volgens die gegevens bedroeg het bruto binnenlands product van China in dat jaar 87 procent van dat van de VS, 15 procent meer dan eerdere gedacht. In de vorige ICP-studie uit 2005 was dat nog minder dan de helft (43 procent).

De Chinese overheid heeft volgens persbureau Associated Press de conclusies van de Wereldbank al verworpen, wellicht om de druk tot financiële verplichtingen en bindende engagementen over de uitstoot van broeikasgassen af te houden.

Opkomende landen

Het grotere gewicht van opkomende landen in de wereldeconomie blijkt ook uit de sprong die India heeft gemaakt. Dat land wipt over Japen en heeft nu na de VS en China de grootste economie ter wereld, waar het eerder nog negen landen voor moest laten gaan. Rusland, Brazilië, Indonesië en Mexico staan nu ook in de top 12.

Bovendien waren volgens dezelfde gegevens de ontwikkelde landen (de OESO-landen waaronder België) in 2011 nog maar goed voor minder dan de helft van de wereldeconomie in termen van koopkracht. In 2005 was dat nog 60 procent.

Developed economies now account for less than half the world’s economic output (in PPP terms). Was 60% in 2005. OECD: pic.twitter.com/htztadG041

— Ed Conway (@EdConwaySky) 30 april 2014

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content