Bundestag keurt speculatieverbod voor shortsellers goed

© belga

De Duitse Bundestag heeft vrijdag een algemeen verbod op “naked short selling” of ongedekt speculatief handelen goedgekeurd. Die techniek verergerde deels de crisis in de eurozone. Het oorspronkelijke ontwerp van de Duitse regering werd wel afgezwakt.

De coalitiepartijen CDU/CSU en FDP stemden voor terwijl SPD zich verzette tegen het algemene verbod en de groene en linkse partij zich onthielden.

De Duitse zwart-gele coalitie wil met het verbod misbruik omzeilen. Bij short selling wordt er geld verdiend op dalende beurskoersen. De trader verkoopt geleende aandelen, gokt erop dat de beurskoers gaat zakken, en koopt ze goedkoper weer in.

De maatregel die vrijdag goedgekeurd werd, geldt voor alle aandelen met een notering in Duitsland, in euro uitgegeven staatsobligaties en producten die daarvan afgeleid worden.

Het wetsontwerp moet volgende vrijdag nog worden goedgekeurd door de Duitse Bundesrat voordat het verbod in werking treedt. Het initiatief moet het oorspronkelijke verbod op short selling uitgevaardigd door de Duitse beurswaakhond Bafin op 19 mei in een wet gieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content