Btw op ereloon advocaat levert de staat 122 miljoen op

© BELGA

De invoering van de btw voor advocaten brengt veel meer op dan gedacht: vorig jaar ging het om ruim 122 miljoen euro. Toch waarschuwen advocaten dat steeds minder cliënten de hogere factuur willen betalen.

De invoering van btw op de erelonen van advocaten, sinds 1 januari 2014, blijkt een groter succes dan voorspeld voor de staatskas. Vorig jaar is ruim 122 miljoen euro btw effectief geïnd bij de advocaten. Dat is veel meer dan de 70,3 miljoen die het eerste jaar binnenkwam en de 89 miljoen euro die voor het eerste jaar was begroot. Dat schrijft De Tijd.

Minder rechtszaken

Maar de Orde van Vlaamse Balies (OVB) noemt de invoering van de btw geen succes voor de toegang tot justitie. “We voelen duidelijk aan dat minder rechtszaken worden opgestart”, zegt OVB-voorzitter Dominique Matthys.

Volgens Matthys kost het meer om een rechtszaak te beginnen. “Wij zijn daar ongelukkig over, want het treft de middenklasse. Die kan niet op bijstand rekenen. Hun toegang tot het gerecht wordt beperkt. Dat is een hellend vlak.”

Bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) luidt het dat een geschil niet altijd voor de rechtbank moet komen en dat een akkoord ook via een bemiddelingsprocedure kan worden bereikt. “België was het enige land zonder btw-plicht voor de advocatuur. Alle andere Europese landen hebben dat wel”, stelt het kabinet-Geens. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content