Brussel levert jaarlijks 16 miljard euro aan Vlaanderen

© Belga

Brussel genereert bijna 8,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van Vlaanderen, wat overeenstemt met 16 miljard euro per jaar. Dat meldt het Franstalige weekblad Trends-Tendances woensdag op zijn website.

Voor de berekening baseert de redactie van Trends-Tendances zich op cijfers van het statistiekbureau Eurostat. De statistische dienst van de Europese Unie becijfert de geproduceerde rijkdom in Brussel op 57,2 miljard euro in 2007. Voor heel België komt dat bedrag uit op 306,1 miljard euro. Het hoofdstedelijk gewest staat dus in voor ongeveer 18,7 procent van het bbp in ons land. Dat percentage is door de jaren heen nagenoeg ongewijzigd gebleven. Vlaanderen van zijn kant produceerde voor 177,7 miljard euro, of 58 procent van het bbp.

In functie van de begroting bedraagt het Brusselse budget slechts 2,4 miljard euro. Het Vlaamse budget kwam in 2007 uit op 22 miljard euro. “Brussel is dus een rijk gewest bij de start, maar arm aan de eindmeet”, merkt Trends-Tendances op. Dat heeft te maken met de talrijke pendelaars in de hoofdstad. “In tegenstelling tot toeristen of bijvoorbeeld congresgangers, dragen ze amper iets bij aan Brussel, maar kosten ze vooral geld”, luidt het.

Volgens de Vlaamse regionale indicatoren stijgt het bbp in Vlaanderen, als het aandeel van de pendelaars op rekening komt van de woonregio, van 29.700 euro per persoon tot 32.400 euro per persoon in 2007. Omgerekend vertegenwoordigt dit een bedrag van 16,5 miljard euro of 8,5 procent van het Vlaamse bbp. Voor Wallonië gaat het om een toegevoegde waarde van 9,5 miljard euro of 11,8 procent van het Waalse bbp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content