Britten dicht bij recessie

© belga

De Britse economie zit in het slop na een krimp in het vierde kwartaal 2011.

Uit cijfers van het Britse nationale statistiekbureau blijkt dat het bbp (bruto binnenlands product) van het Verenigd Koninkrijk in het vierde kwartaal met 0,2 procent afgenomen is tegenover het derde kwartaal. Op die manier komen de Britten op de rand van een recessie te staan.

Analisten gepolst door het persagentschap Bloomberg hadden een krimp met 0,1 procent voorspeld. Volgens het statistiekbureau kan de terugval deels worden toegeschreven aan de staking in de publieke sector van 30 november 2011.

In het vierde kwartaal daalde de industriële productie met 1,2 procent, terwijl de bouwsector 0,5 procent moest prijsgeven en de dienstensector stagneerde.

Mervyn King, gouverneur van de Bank of England, liet dinsdag al verstaan dat er stimuli in de pijplijn zitten voor het geval er een ‘severe downturn’ plaatsvindt. Het Verenigd Koninkrijk is de eerste van de Groep van 7 die de laatstekwartaalresultaten van 2011 publiceert, en mogelijk niet de laatste die een krimp bekendmaakt. (BO/Bloomberg)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content