Blik op 2020

Nu we met rassen schreden 2010 naderen, leek het ons opportuun om onze blik op 2020 te richten. Het voorbije decennium was niet bepaald een hoogvlieger op de financiële markten. De aandelenmarkten toonden zich ware rollercoasters en lieten zich meer dan ons lief was van hun slechtste kant zien. We verwerken momenteel nog een zware economische en financiële crisis die nog vers in ons geheugen ligt.

Is tien jaar vooruit kijken te lang? Is het niet mogelijk om zinnige dingen te voorspellen over wat er zal gebeuren tegen 2020? Perfecte voorspellingen zijn inderdaad onmogelijk, maar beleggen is in ieder geval proberen vooruit te kijken zonder garantie op succes. Er zijn echter toch een aantal structurele tendensen die zich al vele jaren aftekenen en die zich het komende decennium ook met een grote mate van zekerheid zullen doortrekken. Nemen we bijvoorbeeld de vergrijzing, een onomkeerbaar demografisch fenomeen, crisis of geen crisis. Maar voor een belegger is het belangrijk dat hij zich af en toe kan beraden over hoe hij van die trend zal kunnen profiteren. De Beleggersalmanak is daartoe een goede aanleiding. De opkomst van de groeilanden is een andere duidelijke tendens, die door de recente crisis alleen maar versterkt in plaats van afgezwakt lijkt. Daar leeft doorgaans een jonge bevolking, die vooruit wil in het leven en zich bereid toont daarvoor inspanningen te leveren. Die emerging markets, met China en India op kop, gaan nog meer dan voorheen de klemtoon leggen op de binnenlandse groei en minder op de export. Ook dat lijkt ons een beleggingstrend die u niet mag missen. Die opkomende landen spelen ook een dominante rol in de toenemende vraag naar grondstoffen, energie, water … waar er structurele tekorten op ons af dreigen te komen. Een stijgende vraag en een aanbod dat moeilijk kan volgen, staan op langere termijn borg voor hogere prijzen. De spelers in die markt krijgen (terug) pricing power om hun marges op te trekken. Elementen waar we als beleggers ook niet blind voor mogen zijn.
Maar we vergeten ook de actualiteit niet. Die van het afgelopen jaar was ongetwijfeld de val van de banksector. In deze Almanak bekijken we dan ook de toekomst van die tot nader order cruciale sector voor economie en beleggingswereld. Ook vragen we ons af of het komende decennium niet nog meer Belgische beursgenoteerde ondernemingen in buitenlandse handen zullen overgaan en we bij wijze van spreken niet zullen evolueren van een Bel-20 naar een Bel-5-index.
De Beleggersalmanak is sinds vele jaren ook gekoppeld aan een evenement. De Beleggersdag werd omgedoopt tot De Dag van Mijn Geld. Een gezamenlijk initiatief van Cash en Moneytalk. Aanstaande zaterdag, 14 november, kan u 20 praktische infosessies bijwonen over ‘De crisis en uw vermogen’. Hopelijk bent u ingeschreven, dan bent u vanaf 8.30 uur tot 17 uur van harte welkom. Kunt u zaterdag niet komen? Dan mag u de verslagen van deze ongetwijfeld leerrijke dag verwachten in Cash van 26 november (nr. 48).
Alain Deneef

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content