Blijf waakzaam
Hebt u ook al het gevoel gehad dat uw bank u niet de juiste belegging heeft ‘verkocht’? Ja? Dan bent u niet alleen. Vaak ontbreekt het een belegging aan transparantie, zeker wanneer het gaat om gestructureerde producten. Het resultaat is veel frustratie bij de belegger, die zich verongelijkt voelt. Toch zou u er als klant op mogen vertrouwen dat uw bank u correct advies geeft, zodat u de juiste beleggingsproducten kunt kopen.
Dankzij MiFID, of Markets in Financial Instruments Directive, zijn banken trouwens verplicht om van elke klant een beleggersprofiel op te maken. Op basis van een gesprek bij de bank of aan de hand van de vragenlijst wordt er nagegaan in hoeverre u risico’s wilt nemen bij de keuze voor een belegging. Uw bank moet bij iedere transactie nagaan of de belegging wel binnen uw profiel past, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
En de praktijk, wat zegt die, werkt MiFID? Wel, de richtlijn wordt door de banken strikt toegepast. Het verhaal kwam mij ter ore dat een plaatselijke kantoorbediende op het matje geroepen werd door de hoofdzetel omdat hij een ‘niet aan het profiel van de klant aangepaste belegging’ verkocht had.
Betekent dat nu dat alle risico’s van een verkeerde belegging zijn uitgesloten? Neen, zeker niet. De bepaling van uw risicoprofiel door de banken is een momentopname. Idealiter zou uw profiel regelmatig bijgestuurd moeten worden. Naarmate u ouder wordt, wijzigt uw houding tegenover het risicoaspect van een belegging. Bovendien zijn er bepaalde gebeurtenissen die uw beleggersprofiel kunnen veranderen. Denk aan een erfenis of het opstrijken van het kapitaal van uw groepsverzekering. Dat zijn factoren waar MiFID geen rekening mee houdt.
Het is dus belangrijk waakzaam te blijven als u bij de bank langsgaat om een belegging te kopen. Vraag zo veel mogelijk informatie over het product en vermijd beleggingen die u niet volledig begrijpt. Informeer steeds naar het kostenplaatje, zeker wanneer u een beleggingsfonds of een verzekeringsbelegging (Tak 21 en 23) koopt. En onthoud dat er geen ‘wonderbeleggingen’ zijn. Wilt u een hoge opbrengst, dan moet u meer risico nemen.
Johan Steenackers
Adjunct-hoofdredacteur
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier