Bitcoin maakt indruk op de financiële wereld
De digitale munt Bitcoin beroert de gemoederen. Na een steile groei is ze nu ten prooi aan een al even spectaculaire crash. Maar het idee van een volledig digitale munt zal niet meer verdwijnen.
De digitale munt Bitcoin beroert de gemoederen. Na een steile groei is ze nu ten prooi aan een al even spectaculaire crash. Maar het idee van een volledig digitale munt zal niet meer verdwijnen.
Bitcoin werd in 2009 in het leven geroepen door Satoshi Nakamoto, een mysterieuze hacker (of wellicht een groep van hackers). De vroege gebruikers van het betaalmiddel waren doorgaans libertijnse technologiefans en voorstanders van de goudstandaard, die vastbesloten waren te ontsnappen aan de controle van de overheid. Een van de beruchtste plekken waar Bitcoin gebruikt wordt, is Silk Road, een marktplaats in een geanonimiseerd deel van het web dat Tor heet. Daar kunnen de gebruikers een bestelling plaatsen – doorgaans voor illegale drugs – en betalen met bitcoins.
Intussen aanvaarden ook sommige legale firma’s de bitcoins. Firma’s als BitPay bieden omwisseling in dollars tegen de spotprijs aan. De vergoedingen liggen doorgaans veel lager dan wat de kredietkaartmaatschappijen of de banken aanrekenen, vooral als het om bestellingen in het buitenland gaat.
Bitcointransacties kunnen bovendien niet ongedaan gemaakt worden; fraudeurs kunnen dus de retailers niet tekortdoen. Een technisch obstakel is wel dat het enkele minuten duurt om de authenticiteit van de bitcoins te checken.
Ondertussen zijn er her en der al een aantal Bitcoin-alternatieven ontstaan. Het kan zijn dat nog grotere financiële spelers het strijdperk betreden. Een onderneming als Visa zou bijvoorbeeld haar eigen goedkope, kant-en-klare internationaal betalingssysteem kunnen lanceren, stelt Gallippi van BitPay. En wat als een land besluit algoritmisch geld uit te geven?
Bitcoin zou dan waarschijnlijk over de kop gaan. Maar zelfs als dat gebeurt, hebben zijn bedenkers toch iets bereikt. Net zoals Fanning. Napster en andere diensten die het mogelijk maken bestanden te delen, hebben de muziekindustrie ertoe gedwongen de handen in elkaar te slaan met onlinediensten als iTunes of Spotify. De koers van de bitcoin kan instorten, de gebruikers kunnen plots op een andere munteenheid overschakelen, maar de kans is groot dat een of andere vorm van digitaal geld een blijvende indruk zal maken op het financiële landschap. (The Economist)
Hoe werkt Bitcoin?
Bitcoin, de Linden-dollars van Second Life, Facebook-credits en andere digitale munten zijn niet meer dan een enorme verzameling enen en nullen. Wat Bitcoin zo speciaal maakt, is dat die bits en bytes erg zwaar beveiligd zijn in vergelijking met de andere munten. Geen enkel systeem is onkraakbaar, maar believers maken zich sterk dat de peer-to-peer-opbouw van de bitcoinsoftware de ultieme barrière is tegen digitale valsmunters. Elke transactie en het bestaan van elke bitcoin worden bijgehouden in een steeds complexer wordend algoritme, dat uitgevoerd wordt op met elkaar verbonden computers.
Wie zijn computers inzet om die publieke, maar erg ge-encrypteerde boekhouding te onderhouden via het oplossen van zeer ingewikkelde wiskundeproblemen, krijgt als beloning nieuwe bitcoins. Dat zogenoemde minen is de enige manier om nieuw geld in circulatie te brengen. Daar is een vertragingsmechanisme ingebouwd waardoor de beloning afneemt naarmate er meer geld in circulatie komt. Het algoritme is ook zo geprogrammeerd dat er slechts 21 miljoen bitcoins worden gecreëerd. Er is geen enkele centrale bank die zelf nieuw geld kan drukken. Het risico bestaat wel dat een organisatie die gigantisch veel computerkracht ter beschikking hebben, het laken naar zich toetrekt en zo alle nieuwe bitcoins hamstert.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier