Bitcoin-handelaars opgepakt voor witwaspraktijken

© belga

Na huiszoekingen in België en Nederland zijn drie mensen aangehouden en in verdenking gesteld van het witwassen via de virtuele bitcoinmunt, meldt het federaal parket.

De huiszoekingen kaderen in een lopend onderzoek van het federaal parket, dat is opgestart na vaststellingen dat op het internet diensten werden aangeboden om de virtuele munt bitcoin in te ruilen tegen cash of omgekeerd.

Die diensten werden aangeboden op de onlinemarktplaats localbitcoins.com. Het account ‘ZhaoDong1982’ bleek in België actief te zijn, in hoofdzaak maar niet uitsluitend in de Belgische grensstreek met Nederland en Duitsland, aldus het parket.

Het inruilen kon bij dit account enkel voor grote bedragen, minimaal 5.000 euro, en tegen een commissie die veel hoger ligt dan de gebruikelijke via de gekende kanalen.

In dat onderzoek voerde de federale gerechtelijke politie Limburg vorige week dinsdag negen huiszoekingen uit in Brussel, Jette, Sint-Jans-Molenbeek, Laken en Evere, in opdracht van de onderzoeksrechter in Limburg. Daarbij werden 100.000 euro cash en 300.000 euro op rekeningen en informaticamateriaal in beslag genomen.

Witwassen

Drie personen zijn meegenomen voor verhoor en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Twee broers zijn in verdenking gesteld en aangehouden voor witwassen. Hun voorlopige hechtenis is vrijdag met een maand verlengd door de raadkamer van de eerste rechtbank van Hasselt.

Er zijn ernstige aanwijzingen dat de broers de afgelopen maanden talrijke transacties hebben uitgevoerd waarbij de bitcoins werden verruild voor cash of omgekeerd, in België maar ook in Nederland en Duitsland.

Die transacties gebeurden tijdens ontmoetingen met klanten op publieke plaatsen, zoals parkings, hotels en fastfoodrestaurants. Bij de huiszoeking in een garagebox in Evere is onder het reservewiel van een voertuig 90.500 euro cash gevonden. Van die garagebox werd gedacht dat die diende als tijdelijke opslagplaats voor cash.

Vorige week woensdag voerde de Nederlandse politie, op vraag van de onderzoeksrechter in Limburg, een huiszoeking uit in de woning van een 22-jarige Nederlander A.V. in Maastricht, een vermoedelijke klant van de broers. Bij die huiszoeking is informaticamateriaal in beslag genomen. Zaterdag werd vervolgens een 24-jarige Nederlander aangehouden door de onderzoeksrechter en in verdenking gesteld van witwassen.

Ongrijpbaar

“Verkopers en kopers op illegale marktplaatsen wanen zich vaak ongrijpbaar voor politie en justitie, zeker als de handel plaatsvindt in bitcoins en de inruiling van deze ‘vuile’ bitcoins voor contant geld buiten het zicht van politie en justitie lijkt te kunnen verlopen via online dienstverleners zoals ‘ZhaoDong1982’ “, aldus het parket.

“Door het uitvoeren van strafrechtelijke onderzoeken en strafvervolging van deze criminelen wordt duidelijk dat zulke illegale online dienstverlening helemaal niet zo anoniem is als deze dienstverleners én hun klanten wel mogen denken.”

Volgens het federaal parket sluit het onderzoek mooi aan op de recente politieoperatie waarbij de twee ondergrondse onlinehandelsplaatsen Alphabay en Hanse zijn opgerold, in buitenlandse strafonderzoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content