Birkenstock kondigt beursgang aan in VS

© Vanni Bassetti/Getty Images

Sandalenfabrikant Birkenstock trekt naar de beurs in de Verenigde Staten. Het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor heeft in Duitsland, liet dat dinsdag weten. Birkenstock zou op meer dan 8 miljard dollar gewaardeerd worden.

Birkenstock, bijna 250 jaar geleden opgericht, is een topmerk geworden dat samenwerkt met luxenamen als Dior, Manolo Blahnik en Valentino. In de Verenigde Staten worden de sandalen sinds 1966 verkocht.  Twee jaar geleden nam L Catterton, een partnerschap waartoe ook luxegoederenproducent LVMH van Bernard Arnault behoort, Birkenstock over. De transactie was volgens analisten 4 miljard euro waard. 

De sandalen – waarvan meer dan de helft (54 procent) in de VS worden verkocht – zijn immens populair. De film Barbie zorgde voor heel wat extra populariteit, nadat hoofdpersonage Margot Robbie (Barbie) een paar roze exemplaren draagt. In de zes maanden die eindigden eind maart kon het bedrijf een winst van 40 miljoen euro realiseren op een omzet van 644 miljoen euro, zo blijkt uit de documenten die werden vrijgegeven bij de presentatie van de beursplannen. Een jaar eerder bedroeg de omzet 543 miljoen euro, en kwam de winst uit op 73 miljoen euro.

Birkenstock heeft zijn hoofdkwartier in Linz am Rhein in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, en stelt 5.500 mensen tewerk. Het bedrijf zweert erbij zijn schoenen in Duitsland te produceren en investeert sterk in zijn Duitse sites, onder meer in een fabriek ter waarde van 120 miljoen euro in Pasewalk, ten noorden van Berlijn.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content