Bijkomende bescherming

De spaarbescherming tot 100.000 euro is een feit, en ook van uw spaarverzekering van tak 21 kunt u zeker zijn. Die werd eigenlijk al beschermd, maar toch komt er nu nog een Bijzonder Beschermingsfonds. Ethias treedt als eerste toe, ‘voor het psychologisch effect’.

De uitbreiding van de depositogarantie, door de regering beloofd toen eind september de financiële crisis in al haar hevigheid losbarstte, is intussen van kracht. Het kapitaal van klanten van Belgische banken op spaardeposito’s en effectenrekeningen worden bij een faillissement voortaan beschermd tot 100.000 euro per persoon, per bank. Tot nu was dat maar 20.000 euro. En wanneer er niet genoeg in het beschermingsfonds zit om iedereen uit te betalen, dan betaalt de staat, zo belooft het Koninklijk Besluit.

Maar in datzelfde KB, gepubliceerd op 17 november 2008 in het Belgisch Staatsblad, wordt ook de beschermingsregeling uitgewerkt voor beleggingsverzekeringen met gewaarborgd rendement, de zogenaamde tak 21-producten (zoals de Firstrekening van Ethias en de Crestrekening van Axa). De noodlijdende verzekeraar Ethias, die met 1,5 miljard euro steun van de Vlaamse, de Waalse en de federale regering gered moest worden, had daar om gevraagd begin oktober. Maar niet iedereen binnen de sector vond dat nodig, omdat dergelijke spaarverzekeringen al beschermd zijn door de controlewetgeving voor de verzekeringen, die verzekeraars oplegt om technische reserves aan te leggen. Die reserves zijn de fundamentele garantie voor de verzekerden, stelde beroepsfederatie Assuralia enkele weken geleden nog in Knack.

Toch is er nu een Bijzonder Beschermingsfonds opgericht, voor deposito’s en levensverzekeringen. Maatschappijen die de bescherming (ook tot 100.000 euro) willen voor hun tak 21-producten, kunnen toetreden tot dat fonds. Maar deelname is dus niet verplicht. Toetreden vraagt immers een flinke financiële inspanning van de verzekeraars. Ze moeten een eenmalige bijdrage betalen van 2,5 promille van hun inventarisreserves, en elk jaar nog eens een bijdrage van 0,5 promille van deze reserves.

De eerste die deelneemt aan het Bijzonder Beschermingsfonds, is diegene die er om gevraagd heeft: Ethias. ‘We hebben vastgesteld dat onze klanten die bijkomende zekerheid wilden hebben’, zegt woordvoerder Edwin Hoeven van Ethias. ‘Eigenlijk gaat het om het psychologisch effect. De mensen hebben instellingen in de problemen zien komen waarvan ze dat nooit verwacht hadden. Nu er voldoende zekerheid komt, door de steun van de overheid en de toetreding tot het Bijzonder Beschermingsfonds, merken we dat onze klanten ons weer beginnen te vertrouwen.’ Concurrent Axa Belgium heeft nog niet beslist over toetreding, en bestudeert het Koninklijk Besluit momenteel. ‘Maar er is geen haast bij deze beslissing’, klinkt het.


Thomas Verbeke

IN SAMENWERKING MET MONEYTALK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content