Bezorgde economen richten open brief aan Britse minister van Financiën : geef de gezinnen gratis geld

De Britse minister van Financiën Philip Hammond © reuters

Britse en internationale economen doen een opmerkelijke oproep richting Britse regering. Het is hoog tijd voor alternatieven om de economie aan te zwengelen, luidt de boodschap.

Zoals verwacht heeft de Britse centrale bank op donderdag 4 augustus beslist om de rente te verlagen tot een historisch dieptepunt van 0,25 procent. Doel: de economie stimuleren. Maar 35 economen uit verschillende landen lieten in de aanloop van het rentebesluit in een open brief, die The Guardian heeft gepubliceerd, hun afkeuring blijken voor het lagerentebeleid van de centrale bank. Volgens de economen wordt het tijd dat de Britse overheid andere paden bewandelt dan die van de aanhoudend lage(re) rente.

Net als vele anderen vrezen de economen dat de gevolgen van het brexit-referendum de Britse economie meer kwaad dan goed zullen doen. De vooruitzichten voor de Britse economie zijn sinds 2008 nooit onzekerder geweest dan vandaag, klinkt het bezorgd.

Hoewel Mark Carney, gouverneur van de Britse centrale bank, heeft beloofd dat de Bank of England alles zal doen ‘wat nodig is’ om de groei te ondersteunen, uiten de economen hun twijfels over de manier waarop Carney dat wil doen. De rente die al laag genoeg staat, zakte voor 2009 nooit onder de 2 procent. Het goedkope geld heeft in zeven jaar tijd bovendien op geen enkele manier het gewenste effect gehad, oordelen ze.

“Ook een verdere uitbreiding van het QE-programma is de verkeerde oplossing voor de economische problemen van vandaag. De problemen waarmee onze economie kampt, hebben weinig te maken met de beschikbaarheid van liquiditeit in de financiële sector, maar wel met bedrijven en gezinnen die snijden in de uitgaven als gevolg van voortdurend onzekere economische vooruitzichten”, staat er te lezen in de de brief.

Volgens de economen wordt het tijd voor radicalere opties. Ze roepen de Britse minister van Financiën Philip Hammond bijgevolg op radicaal van koers te veranderen. In de open brief suggereren de economen dat de centrale bank toestemming moet krijgen om geld te creëren. Dat geld kan vervolgens dienen om belangrijke infrastructuurprojecten te financieren, belastingen te verlagen of de Britse gezinnen gratis geld te geven. Op die manier kan het hogere inkomen van de gezinnen en ondernemers de economie meteen stimuleren, luidt het advies.

Intussen rijst de hoop dat de nieuwe regering onder leiding van premier May open staat voor andere ideeën dan het huidige monetaire beleid. De premier heeft namelijk eerder zelf al gepleit voor omvangrijkere investeringen binnen het Verenigd Koninkrijk. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content