Beurzen lager door afzettingsprocedure Trump
De Amerikaanse en Europese beurzen reageren negatief op de beslissing van de Democraten om de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump op te starten.
De voorzitster van de Democratische oppositie in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zet een onderzoek in gang naar een telefoongesprek van Donald Trump met de Oekraïense president Volodimir Zelenski op 25 juli. In dat gesprek zou de Amerikaanse president druk hebben uitgeoefend om presidentskandidaat Joe Biden te onderzoeken. Dat ziet Pelosi als machtsmisbruik en een aanleiding om te proberen Trump nog voor het einde van zijn eerste ambtstermijn af te zetten.
De beursverliezen zijn zeker niet dramatisch en schommelen rond of net boven 1 procent. Waarnemers zijn sceptisch over de slaagkansen van het initiatief van de Democraten. Om de afzettingsprocedure te doen lukken, moeten ook heel wat Republikeinen in de Senaat meestemmen met de Democraten voor de afzetting of impeachment van Trump. Dat is weinig waarschijnlijk, ondanks de aanhoudende incidenten en mogelijke schandalen rond de Amerikaanse president. De Democraten zullen dan ook met harde bewijzen moeten komen dat Trump bij zijn Oekraïense ambtgenoot over de schreef is gegaan. Anders kan de hele procedure ook als boemerang in het gezicht van Pelosi en de Democraten terechtkomen en de herverkiezingskansen van Trump alleen maar groter maken.
Populair op Wall Street
Boven op de vrees voor recessie, de twijfels over de aanhoudende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, en de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten is er sinds gisteren nog een factor van onzekerheid bij gekomen. Daarom gaan de aandelenmarkten in het rood. Want ondanks zijn vele fratsen is Trump nog altijd populair op Wall Street. Beleggers zijn niet vergeten dat hij een serieuze belastingverlaging heeft doorgevoerd, die voor een fantastisch beursjaar 2017 heeft gezorgd. Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump is de Standard&Poor’s500-index met 900 punten geklommen, een toename met 45 procent. En de Amerikaanse economie toont zich nog altijd erg robuust dankzij een historisch lage werkloosheid.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier