Beurzen buigen verlies om in winst na verkiezingen
De uitslagen van de verkiezingen in Frankrijk en Griekenland hebben de onzekerheid over het Europese besparingsdiscours weer aangewakkerd. Maar de onzekerheid neemt af in de loop van de handelsdag.
Maandagmorgen kleurden de Europese beursindexen overal rood. De uitslagen van de verkiezingen in Frankrijk en Griekenland hebben de onzekerheid over het Europese besparingsdiscours weer aangewakkerd. Later werd het beter.
De winst van François Hollande bij de Franse presidentsverkiezingen heeft geen direct effect op de kredietbeoordeling van het land. Dat meldde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P). “Wij geloven nog steeds dat er een kans van één op drie is dat we de beoordeling van Frankrijk dit jaar of in 2013 verlagen”, zo herhaalde S&P.
De huidige Franse beoordeling bij S&P is AA+ met een negatieve verwachting.
Brusselse beurs opent ruim 1,2 procent in het rood De beurs van Brussel is maandag, net als de andere Europese beurzen, met verlies gestart. De Brusselse sterindex opende ruim 1,2 procent lager, maar in de namiddag kwam het al bij al nog goed. In Brussel klokte de Bel20 af op 2.180,42 punten, goed voor een winst van 0,63 procent tegenover vrijdag. De grootste koerssprong was voor AB InBev (+ 2,7 procent), het grootste verlies voor Telenet (- 2,78 procent).
Ook elders in Europa werden de verliezen grotendeels teniet gedaan. De Eurostoxx 50-index boog zijn verlies van meer dan 1 procent maandagochtend om in een winst van 1,2 procent op het eind van de dag. In Parijs, waar PS-er François Hollande de nieuwe president wordt, eindigde de CAC op een winst van meer dan 1,6 procent. In Frankfurt bleef de winst beperkt tot 0,2 procent, de beurs van Londen was maandag gesloten. Zelfs in Athene, waar de aandelen meer dan 10 procent verloren aan het begin van de handelsdag, verkleinde het verlies tot 6,6 procent.
Griekse dreiging
De beurs van Athene reageerde aanvankelijk zeer negatief p de uitslag van de Griekse parlementsverkiezingen. De ASE index schoot kort na opening al meteen 7,6 procent lager. De twee Griekse regeringspartijen, de socialistische Pasok en de rechtse Nea Dimokratia, verloren bij de verkiezingen hun meerderheid in het parlement. Dat betekent dat het besparingsbeleid, dat een gevolg is van de noodhulp van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), op de helling komt te staan.
Eerder waren de Aziatische beurzen in het rood geëindigd. Op de beurs van Tokio sloot de sterindex Nikkei de dag af met een verlies van 2,8 procent.
Merkel
Dat de beurzen het verlies hebben kunnen ombuigen in winst heeft allicht te maken met de bemoedigende maar vastberaden houding van de Duitse bondskanselier. Merkel zei namelijk dat ze de Franse socialist Hollande “met open armen” zal ontvangen, en dat het strikte begrotingspact voor Europa niet wordt bijgesteld.(Belga/BO/SD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier