Betalen met de smartphone, hoe begin je eraan?
De smartphone wordt almaar populairder voor betalingen. Wie ermee wil kunnen betalen aan de kassa, heeft verschillende opties.
77 procent van de Belgen heeft een smartphone. Een almaar grotere groep wil mobiel kunnen betalen in restaurants, cafés en winkels, blijkt uit een recente studie van Wordline, het bedrijf dat elektronische betalingen in ons land verwerkt. In de horeca gebeurt bijna een op de tien transacties nu al contactloos, onder andere via de smartphone. Dat geldt ook voor kleine bedragen tot 5 euro. Het aantal elektronische betalingen van kleine bedragen in de detailhandel steeg vorig jaar met 42 procent.
Apple Pay
Sinds eind november 2018 is Apple Pay in ons land beschikbaar voor iPhone- en Apple Watch-gebruikers. Voorlopig kunnen enkel klanten van BNP Paribas Fortis of zijn dochterbanken Fintro en Hello Bank via de app betalen. U voegt uw bankkaarten, Mastercards en Visa-kaarten toe aan de app (een handleiding vindt u hier) en daarna kunt u contactloos in een winkel of horecazaak betalen door uw telefoon of horloge tegen de betaalterminal te houden. Wij stelden wel vast dat het hoesje rond de iPhone soms problemen geeft.
Google Pay
Hebt u een Android-toestel? Dan kunt u Google Pay gebruiken. Die app heette initieel Android Pay, maar onderging zo’n jaar geleden een stevige make-over. Hij is beschikbaar voor klanten van KBC (enkel voor debetkaarten), BNP Paribas Fortis en zijn dochterbanken (debet- en kredietkaarten) en nog enkele kleinere banken. Betalen doet u eveneens door uw toestel tegen de betaalterminal te houden. Kleine bedragen hoeft u zelfs niet te bevestigen.
Payconiq by Bancontact
De Bancontact-app is in ons land al goed ingeburgerd, en ook het gelijkaardige Payconiq is hier vrij populair. Omdat beide oplossingen hetzelfde doel hadden, zijn ze onlangs samengevoegd in één app: Payconiq by Bancontact. Die wordt ondersteund door zowat alle banken, maar werkt enkel met debetkaarten. Gebruikers van de Bancontact-app ontvangen automatisch een update, Payconiq-gebruikers moeten hun account in de nieuwe app activeren. Betalen gebeurt door aan de kassa een QR-code te scannen. Een Android-telefoon kunt u ook tegen de betaalterminal houden.
Wat met Seqr?
De Zweedse betaalapplicatie Seqr was een van de eerste tools die mobiel betalen in ons land mogelijk maakte. Colruyt sprong destijds meteen op de kar, later volgden onder andere Aveve, Kreatos, McDonald’s, Carrefour, IKEA, Aldi, Decathlon, Inno en Starbucks. De app werkte voor elke bankkaart. Betalen kon door een QR-code te scannen of de smartphone tegen de betaalterminal te houden. Eind 2017 werd Seqr overgenomen en zou de betaalapplicatie voortaan door het leven gaan als Glase. Sindsdien werd het stil.
Uw bank
Ook de eigen applicaties van sommige banken bieden de mogelijkheid mobiel te betalen aan de kassa. Dat is bijvoorbeeld het geval bij KBC en Belfius. De mogelijkheden variëren van bank tot bank en zijn afhankelijk van het toestel dat u gebruikt. QR-codes scannen kan met zowat elke smartphone, maar een contactloze transactie door de telefoon tegen de betaalterminal te houden, is meestal voorbehouden voor Android-gebruikers. Weet ten slotte ook dat de handelaar altijd het laatste woord heeft: hij beslist zelf of hij mobiele betalingen al dan niet aanvaardt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier