Beste beursjaar in tien jaar voor Bel-20

© belga
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Er was geen vuurwerk op de laatste halve handelsdag van het jaar, maar de Bel-20 sluit 2019 wél af met zijn beste jaarwinst sinds 2009. Galapagos kroont zich met ruime voorsprong tot koning van het Belgische beursjaar.

De Brusselse beurs sluit op 31 december – zoals de traditie het wil – kort na de middag de deuren, zodat beleggers zich met een gerust hart richting de feestdis kunnen begeven. Wie een jaar geleden een boeketje met twintig Bel-20-aandelen kocht of een ETF die de Bel-20-index schaduwt , kijkt bij het afsluiten van het jaar 2019 terug op een winst van ruim 22 procent. Het is geleden van 2009 dat beleggers in Belgische aandelen nog beter boerden.

Een winst van 22 procent is niet zo uitzonderlijk. De Bel-20 deed in zijn 30-jarige geschiedenis al zes keer beter en negen keer won de index met de belangrijkste twintig Belgische aandelen meer dan 20 procent.

Grootste beurswinst na slecht beursjaar

Er moet wel bij verteld worden dat de grootste beurswinsten vaak worden geboekt na een slecht of extreem slecht beursjaar. Zo volgde de beurshausse van meer dan 30 procent in 2009 op de beurscrash van 2008. De bankencrisis trof de Bel-20 in het hart, want in 2008 maakten nog drie Belgische banken de dienst uit in de Belgische sterindex (Fortis, Dexia en KBC).

De Bel-20 flirt de jongste tijd met de kaap van 4000 punten, maar het hoogtepunt van 23 mei 2007 van 4756,82 punten hebben we nog niet teruggezien. De Bel-20 ziet er vandaag dan ook helemaal anders uit dan in 2007. Bij de jaarlijkse herschikkingen van de sterindex is Dexia eruit gekegeld en de verzekeringsholding Ageas – de erfopvolger van Fortis – is een heel ander beestje dan de grote bank-verzekeraar van 2007.

2018 was geen grote vetpot voor beleggers, wel integendeel. Het beursjaar 2019 maakt veel goed, maar niet alles. We eindigen het jaar nog altijd nipt lager dan het niveau dat de Bel-20 eind 2017 bereikte.

2019 was het jaar van de (bio)technologie

2019 was het jaar van de biotechnologie én de technologie. In de top drie van best presterende Bel-20-aandelen pronken twee biotechnologiebedrijven Galapagos en argenx. Zij wonnen het voorbije jaar respectievelijk 132 en 69 procent beurswaarde bij, omdat ze steeds dichter bij de commercialisering van medicijnen staan en omdat ze sterke partners hebben gevonden om hen daarbij te helpen. Daar staat tegenover dat het veel kleinere beursgenoteerde broertje Asit Biotech na mislukte proeven zo goed als waardeloos werd. Het technologiebedrijf Barco vervolledigt de top drie en dankt zijn jaarwinst van ruim 120 procent vooral aan zijn presentatiesysteem Clickshare. Dat er aan het einde van het jaar beveiligingsproblemen met Clickshare opdoken, kon het beursjaar van Barco niet meer verpesten.

Onderaan in de hitparade van de Bel-20 bengelt Colruyt, met een verlies van bijna een kwart van zijn beurswaarde. De supermarktketen moest bij de publicatie van de jaarcijfers opbiechten dat de winstmarges in de periode oktober 2018 tot en met maart 2019 gezakt zijn door de hevige prijsconcurrentie onder de retailers. De komst van de Nederlandse prijsbreker Jumbo hing bovendien in 2019 als een zwaard van Damocles boven Colruyt.

Bel 20 toppers en floppers
Bel 20 toppers en floppers© .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content