Bescherm uw woning tegen inbraak en brand met hulp van de fiscus

© thinkstock

Wie aan zijn woning werken laat uitvoeren om die te beschermen tegen inbraak en brand, kan daarvoor een belastingvermindering krijgen. Wat zijn de spelregels?

Door een alarmsysteem of camerabewaking te installeren, kunt u uw woning beschermen tegen inbraak en brand. Zulke investeringen zijn duur, maar ze geven wel recht op een belastingvermindering van 30 procent van die uitgaven. Ze wordt toegekend op de gefactureerde bedragen, inclusief btw. De belastingvermindering voor het inkomstenjaar 2014 is beperkt tot 760 euro per woning. U kunt het voordeel wel cumuleren met de premies die andere overheidsinstanties toekennen om woningen inbraak- en brandveilig te maken.

Meerdere woningen

Als u eigenaar bent van verscheidene woningen die u laat beveiligen tegen inbraak of brand, kunt u voor elk van die woningen een belastingvermindering krijgen, tenminste als de werken voldoen aan alle voorwaarden.

Stel dat u eigenaar van twee woningen bent. U laat beide in 2014 beveiligen en betaalt de uitgaven volledig in hetzelfde jaar. In de eerste woning laat u een camerasysteem met een registratiesysteem plaatsen voor 2850 euro, inclusief btw. In de tweede woning installeert u brandblussers voor 350 euro. De investering in de eerste woning geeft recht op een belastingvermindering van 760 euro (2850 euro x 30% = 855 euro, beperkt tot het maximum van 760 euro). In de tweede woning is dat 105 euro (350 euro x 30%). Voor beide woningen komt u aan 865 euro (760 + 105 euro).

Er gelden wel beperkingen. U kunt geen belastingvermindering krijgen voor uitgaven die u hebt opgenomen bij uw werkelijke beroepskosten, omdat u de werken hebt laten uitvoeren aan het beroepsdeel van uw woning; voor uitgaven die recht geven op de zogenoemde investeringsaftrek voor zelfstandigen; voor uitgaven die recht geven op de aftrek van uitgaven voor het onderhoud en de restauratie van beschermde onroerende goederen; en voor uitgaven die recht geven op de belastingvermindering voor energiebesparende investeringen.

De zesde staatshervorming draagt de bevoegdheid voor deze belastingvermindering binnenkort over aan de gewesten. Voor de uitgaven die u doet in 2014, blijft alles bij het oude.

Inbraak- en brandbeveiliging

Om in aanmerking te komen voor de belastingvermindering, moeten de uitgaven betrekking hebben op inbraak- en brandbeveiliging. Voor inbraakbeveiliging moet het gaan om de levering en de plaatsing van inbraakwerend glas; beveiligingssystemen – zoals veiligheidssloten – voor deuren, luiken, lichtkoepels, dakvensters, keldergaten en hekken; de helft van de uitgaven voor een motor met een anti-ophefsysteem aan een luik of een elektrische garagepoort; en gepantserde deuren en poorten.

Daarnaast geldt het fiscale voordeel voor de plaatsing van alarmsystemen en de componenten ervan; de kosten die gepaard gaan met het beheer van alarmen door een vergunde alarmcentrale; en de installatie van een camerasysteem dat is uitgerust met een registratiesysteem.

Voor de brandbeveiliging komen deze uitgaven in aanmerking: de plaatsing van waterblussers met een additief van 6 kilogram of van polyvalente poederblussers van 6 kilogram; en de installatie van deuren met een brandweerstand van een halfuur tussen de garage en de woning, aan de binnenkant van de keuken, tussen het slaap- en woongedeelte en aan de binnenkant van het verwarmingslokaal.

Geven geen recht op een belastingvermindering: de plaatsing van een rookmelder of rookdetectiesysteem en het onderhoud van een alarmsysteem, waterblussers en poederblussers.

Code 1383

Als u uitgaven doet om uw woning te beveiligen tegen inbraak en brand, moet u het bedrag van de belastingvermindering – en dus niet het bedrag van de uitgaven – vermelden in vak X van uw fiscale aangifte, onder code 1383. Hebt u bijvoorbeeld 2100 euro betaald voor een alarmsysteem, dan mag u 630 euro opgeven. Bent u getrouwd of woont u wettelijk samen, dan wordt de belastingvermindering evenredig verdeeld volgens het aandeel van elke partner in het gezamenlijke belastbare inkomen. U hoeft die verdeling niet zelf te maken. Dat doet de fiscus als u het totale bedrag vermeldt onder code 1383.

Johan Steenackers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content