Bernanke stelt financiële markten gerust

© belga

De beurzen in Azië en de Europese eenheidsmunt boeken een lichte winst na geruststellende berichten over het economisch herstel die Fed-voorzitter Ben Bernanke maandag de wereld instuurde.

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) Bernanke verklaarde maandagavond dat het economisch herstel in de VS “intact” blijft. Volgens de Fed-voorzitter is er sprake van een gestaag herstel, maar moet er wel rekening worden gehouden met een aanhoudend hoog werkloosheidspercentage.

De afgelopen dagen kregen de aandelenmarkten én de euro rake klappen als een gevolg van de vrees voor een gefnuikt economisch herstel. Dat herstel zou bedreigd worden door de saneringsdrift van noodlijdende Europese landen.

Zo maakte Duitsland als grootste economie van de eurozone maandag een besparingsplan bekend waarbij in vier jaar tijd 80 miljard euro bespaard moet worden. Daarbij moet zowel de economie als de sociale sector fors inleveren. In dat verband wordt gemikt op de afbouw van subsidies, een taks op luchtverkeer en een belasting voor de financiële markten.

Na de verklaringen van Bernanke noteerde de beurs van Tokio evenwel een kleine winst van 0,18 procent. Ook elders in Azië slaagden de meeste beurzen erin een nieuwe dip te vermijden. In Australië won de ASX zelfs 1 procent.

Wat met de beurzen in Azië gebeurde, onderging ook de Europese eenheidsmunt. De euro klom tot boven de 109 yen, na een forse terugval maandag. Na de eerste beursdag van de week was de euro nog slechts 1,1877 dollar waard, het laagste peil sinds maart 2006. Dinsdag slaagde de euro erin de grens van 1,19 dollar te overschrijden.

In navolging van de Aziatische markten openden de beurzen in Europa dinsdag licht hoger. De Bel20 op Euronext Brussel noteerde 0,4 procent hoger bij aanvang maar leverde die kleine winst al na een half uur weer in. In Londen opende de Footsie 0,14 procent hoger, in Frankfurt ging de DAX bij opening 0,20 procent in de plus en in Parijs won de CAC 0,58 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content