Bernanke laat VS wachten op extra stimuli

© belga

Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), kondigt géén nieuwe financiële injectie aan om de VS-economie aan te zwengelen. Dat blijkt uit zijn toespraak vrijdag in Jackson Hole.

In de VS komt er tot nader order dus geen nieuw rondje ‘quantitative easing’ (QE), waarbij de Fed Amerikaanse staatsobligaties opkoopt om meer geld in het financiële systeem te pompen. Eerder paste de Fed die maatregel al twee keer toe, tijdens de financiële crisis van 2008-2009 en vorig jaar.

De Amerikaanse centrale bank bevestigt vrijdag dat ze de rente tot halfweg 2013 op het uitzonderlijk lage peil van 0 tot 0,25 procent houdt. Verwacht wordt dat de inflatie de volgende kwartalen met 2 procent – of net daaronder- onder controle blijft .

Bernanke liet in zijn toespraak van vrijdag wel verstaan dat hij een aantal ‘opties’ achter de hand houdt om groei en prijsstabiliteit te garanderen. Op een volgende vergadering – op 20 en 21 september – zou worden toegelicht hoe die opties concreet kunnen worden ingevuld.

De Fed-voorzitter verklaarde vrijdag uiteindelijk niet zo pessimistisch te zijn over de vooruitzichten op lange termijn. Volgens Bernanke zijn de groeifundamenten van de VS namelijk niet wezenlijk aangetast door de economische rampspoed van de afgelopen vier jaar. Hij riep de leden van het Congres – de overheid dus – wel op doortastende relancemaatregelen te nemen en een stabiel fiscaal beleid te voeren dat erop gericht is om de schuldgraad binnen de perken te houden. Hij voegde eraan toe dat de “basis voor de groei” aanwezig blijft in de VS. Bijgevolg zou het bbp in het tweede kwartaal moeten toenemen. Voor de centrale bankier lijdt het evenwel geen twijfel dat bij gebrek aan een doortastend overheidsbeleid aanzienlijke economische schade om de hoek loert.

(belga/BO)

De volledige toespraak van Bernanke vindt u op www.federalreserve.gov (pdf)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content