Berlijn maakt zich zorgen over economische groei
Duitsland moet rekening houden met een groeivertraging, terwijl de risico’s gekoppeld aan de Europese schuldencrisis toenemen. Dat meldt het Duitse ministerie van Economie.
Hoewel de fundamenten van de Duitse economie stevig blijven, wordt het economische klimaat in Duitsland steeds somberder.
“Na de sterke groei van het eerste kwartaal zijn er tekenen die wijzen op een duidelijke verzwakking als gevolg van een internationale economische groeivertraging,” klinkt het bij het Duitse ministerie.
Volgens het ministerie begint de schuldencrisis bij bepaalde eurolanden te wegen op de economie, waardoor de onzekerheid en risico’s toenemen en bedrijven aarzelen om te investeren. De hoop op een snelle heropleving van de wereldeconomie bleek al te voorbarig, aldus het ministerie.
Dinsdag 14 augustus worden de tweedekwartaalcijfers van de grootste economie van de eurozone bekendgemaakt. Volgens de prognoses zal de Duitse economie in het tweede kwartaal een matige groei hebben opgetekend.
Joerg Kraemer, hoofdeconoom bij Commerzbank, is er alvast niet gerust op. “De Duitse economie is momentum aan het verliezen, daar bestaat geen twijfel over. Vervolgens gaat de economie in het derde kwartaal krimpen in vergelijking met het tweede kwartaal”, aldus Kraemer.
De hoofdeconoom wijst er nog op dat het de Duitse economie niet zo slecht vergaat als de rest van de eurozone, maar dat de groeivertraging vanaf nu wel doorzet. Dat komt volgens Kraemer doordat Duitsland zich niet kan loskoppelen van die eurozone, en bovendien af te rekenen krijgt met de gevolgen van een verdere afkoeling van de Chinese economie. China, dat 7 procent van de Duitse export voor zijn rekening neemt, is de snelst groeiende afzetmarkt voor Duitsland.
Duitsland staat nu eenmaal bekend om zijn exportgedreven groei. Dat brengt problemen mee, aangezien de eurocrisis zijn grootste afzetmarkt heeft aangetast. Ongeveer 40 procent van de Duitse export komt in de eurozone terecht, of 60 procent in de bredere Europese Unie (EU).
Tot voor kort rekende Duitsland erop dat de consumentenbestedingen de alom gevreesde afname van de Duitse export zouden compenseren. Verwacht werd dat een lage rente, een robuuste arbeidsmarkt en loonsverhogingen de binnenlandse vraag zouden stimuleren. Maar recente cijfers – met onder meer een terugval van de detailhandel – bleken teleurstellend. (Reuters/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier