‘Belgische werknemer rendeert niet genoeg’

© reuters

De Belgen behoren tot de meest productieve in Europa, maar op het gebied van rendement staat de Belgische werknemer helemaal onderaan. Dat blijkt uit een studie van consultant PricewaterhouseCoopers (PwC).

Het consultancybedrijf PwC baseerde zijn studie op een steekproef bij 620 Belgische bedrijven met minstens 250 werknemers in dienst. Bedrijven uit de financiële sector, de uitzendarbeid en de non-profitsector werden niet gepolst voor het onderzoek.

Na de steekproef werden de Belgische gegevens vergeleken met een database van meer dan 10.000 bedrijven uit 18 Europese landen.

Productiviteit

Per voltijdse equivalent wordt er in België 239.000 euro omzet gegenereerd. “België staat hiermee aan de top in Europa, dat is een constante de laatste jaren”, verklaart Peter De Bley van PwC. Onderaan de rangschikking staan Hongarije (120.000 euro) en Slovakije (134.000 euro).

Rendement

Bij de beoordeling van het rendement van een werknemer, merkt het consultancybedrijf dat België achteraan het Europees peloton fietst, terwijl de Centraal-Europese landen gestaag naar voren schuiven. Volgens De Bley neutraliseert de Belgische kostenstructuur het voordeel van de productiviteit. “Voor elke euro die in een Belgische werknemer wordt geïnvesteerd, verdient de werkgever 1,06 euro terug. Dat is het laagste bedrag van alle achttien landen,” aldus De Bley.

Bulgarije rendeert het best met een return on investment van 2,73 euro, gevolgd door Rusland (2 euro) en Polen (1,93 euro).

PwC merkt op dat er weinig factoren zijn waar ons land nog kan ingrijpen om het rendement te verbeteren, behalve dan in de loonkosten. Voor alle duidelijkheid; het gaat om de kosten, niet om het nettobedrag dat de werknemer ontvangt. Om daadwerkelijk in te grijpen moet er volgens PwC worden gesnoeid in de fiscale en RSZ-lasten die deel uitmaken van het loon van een Belgische werknemer. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content