Belgische staatsschuld stijgt dit jaar tot 106,9 procent
De staatsschuld van België klokte in 2015 af op ruim 428 miljard euro, of 106,6 procent van het bruto binnenlands product. De schuld zou dit jaar nog een beetje toenemen, maar vanaf 2016 afnemen. Dat blijkt uit een toelichting bij het jaarverslag van de federale staatsschuld.
De Belgische staatsschuld steeg sinds het begin van de economische crisis in 2007 met 20 procentpunten. Ook vorig jaar steeg de schuld, met 2,2 procentpunt. Daarmee staat België op de achtste plaats in de eurozone. Slechts vijf eurolanden slaagden er vorig jaar in hun schuldgraad te verminderen. De schatkist nuanceerde woensdag de stijging sinds 2007.
Meer activa en nieuwe boekhoudregels
“België heeft sindsdien meer activa (zoals aandelen in BNP Paribas) en heeft ook andere landen, waaronder Griekenland ondersteund”, stelde Marc Monbaliu, administrateur-generaal van de schatkist. Daarnaast wordt de schuldgraad beïnvloed door nieuwe boekhoudregels, die in 2014 een verschil maakten van 3 procentpunten tegenover de oude methode.
De schatkist verwacht dat de staatsschuld dit jaar nog zal oplopen tot 106,9 procent, maar zou vanaf 2016 in dalende lijn gaan. Dat hangt ook samen met de geplande vermindering van de overheidstekorten de komende jaren, ‘tot een nulsaldo in 2018’. In 2014 was er een nominaal tekort van -3,2 procent van het bbp.
Financieringsbehoeften
De financieringsbehoeften van de schatkist raken makkelijk ingevuld. In de eerste helft van dit jaar werd al 26,8 miljard euro gerealiseerd, of twee derde van de geplande 40 miljard euro. De financiering gebeurde tegen een gemiddelde rente van 0,83 procent en met een gemiddelde looptijd van 12,2 jaar. Het leeuwendeel werd gerealiseerd via OLO’s (lineaire obligaties). Minister van Financiën Johan Van Overtveldt opperde enkele weken geleden een eventuele OLO op 50 jaar om te profiteren van de lage rente. Dat is nog steeds in onderzoek, zegt Jean Deboutte van het Agentschap van de Schuld. Een beslissing volgt ten vroegste in september. “Indien de omstandigheden dan nog gunstig zijn, zullen we niet aarzelen”, zegt Deboutte. “Maar we moeten wel zeker zijn dat er voldoende interesse is.”
Rentestijgingen
De schatkist dekte zich na de zomer van 2014 voor een deel in tegen rentestijgingen. Dat gebeurde met enig verlies, zo gaf Monbaliu woensdag toe, omdat de rentevoeten nadien nog verder daalden. Maar dat verlies weegt niet op tegen de winst op langere termijn als de rente stijgt, klonk het. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier