Belgische spaarder mag niet rijk worden

In het dagblad De Morgen van vorige vrijdag konden we lezen dat de Belgen niet meer in aandelen beleggen en de beurs massaal de rug toekeerden. In hetzelfde artikel konden we zelfs lezen dat er bij Dexia de afgelopen vier maanden bijna uitsluitend (99% van alle beleggingsproducten) kasbons en spaarboekjes werden verkocht of termijnrekeningen werden geopend.

Bij de andere grootbanken horen we dezelfde geluiden. We kunnen jammer genoeg alleen concluderen dat de Belgische beleggers niet profiteren van het krachtige beursherstel sinds begin maart. Terwijl de beurzen al in drie maanden tijd tussen 30 en 40% herstelden, werd de meerderheid van de Belgische spaarder geadviseerd om defensief te beleggen en kasbons te kopen die slechts 2,7% opbrengen op drie jaar en 3,45 % op vijf jaar. Bruto, welteverstaan, want op die ‘riante’ vergoeding krijgt Vadertje Staat nog eens 15% roerende voorheffing.

Treft de belegger hier schuld? Helemaal niet, wel allerhande adviseurs die paniek gezaaid hebben toen de beurzen al met 60% gedaald waren. Meer nog: door de beleggers slecht te adviseren, hebben de meeste financiële instellingen weer een kans laten voorbijgaan om rendabel advies te geven. Wie begin dit jaar de consensus gevolgd heeft om defensief te beleggen, zit waarschijnlijk nog met een negatief rendement opgezadeld. Wie echter contrairian was en in volle pessimisme cyclische aandelen zoals CMB, ArcelorMittal, Bekaert of aandelen uit groeilanden zoals Petrobras gekocht heeft, zag zijn inzet bijna verdubbelen en kon al een groot deel van de verliezen van 2008 goedmaken.

Dat er onvoldoende geld is bij de beleggers is larie, want in België staat er 162 miljard EUR geparkeerd op een spaarboekje of voor 35 miljard EUR in kasbons. Liquiditeiten genoeg dus die in de markten kunnen worden belegd.

Panikeren of woest worden is echter geen optie. Zoals vaak in een herstelrally (cfr. 2003) is de beginfase heftig en zijn koerssprongen op indexniveau van 30 tot 35% geen uitzondering. We zijn ervan overtuigd dat de beurzen de komende 18 maanden nog verder zullen herstellen, maar dan wel in een trager tempo. Verder dan 18 maanden vooruitkijken, is erg ambitieus.

Met een quasi wereldwijde nulrente op korte termijn, lage langetermijnrentes, stijgende grondstoffen en olie en de geplande infrastructuurwerken van 2000 miljard USD over de hele wereld, vrezen we dat op termijn de inflatie zal terugkeren. We zijn dan ook bang dat de spaarders die vandaag in staatsobligaties met een lange looptijd beleggen, niet alleen een lage rentevergoeding krijgen op hun obligatie, maar ook over een periode van twee tot drie jaar serieuze verliezen zullen lijden. Weerom zal blijken dat defensief beleggen net voor het herstel van een cyclus niet de ideale manier is om te profiteren van het potentieel van de aandelenmarkten.

Alain Deneef
Hoofdredacteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content