Belgische inflatie stabiliseert, voeding wordt duurder
De inflatie in België is in mei stabiel gebleven en bedraagt 3,36 procent. Dat blijkt uit berekeningen van Statbel. Voor de eerste keer sinds maart vorig jaar stijgt de inflatie voor voeding opnieuw.
De inflatie, die in maart nog 3,18 procent bedroeg, steeg in april naar 3,37 procent. De inflatie op basis van de gezondheidsindex bedraagt deze maand 3,20 procent, tegenover 3,28 procent in april en 3,09 procent in maart.
De inflatie voor voeding bedraagt in mei één procent, tegenover 0,25 procent in april. De voedingsinflatie piekte in maart vorig jaar nog op 17,02 procent.
Onder meer fruit, kledij, huur, buitenlandse reizen, de prijzen op café en restaurant, vis en zeevruchten, vlees, melk en zuivelproducten, alcoholische dranken en vakantiedorpen werden deze maand duurder in vergelijking met vorige maand. Motorbrandstoffen, elektriciteit en groenten werden goedkoper.
In vergelijking met een jaar geleden zijn verse zeevruchten vandaag 32 procent duurder, en olijfolie 26,4 procent. Aardappelen zijn vandaag 17,5 procent duurder dan een jaar geleden. Allerlei videoapparatuur en televisies zijn dan weer 15,2 procent goedkoper dan een jaar geleden, en smartphones 14,3 procent. Ook bijvoorbeeld pizza’s en quiches (-8,6 procent) zijn goedkoper geworden in vergelijking met mei vorig jaar.
Wat energie betreft, bedraagt de inflatie deze maand 11,17 procent tegenover 9,19 procent vorige maand. Voor elektriciteit bedraagt de inflatie momenteel 3,6 procent tegenover 1,9 procent vorige maand. Voor aardgas evolueert de inflatie van 87,5 procent in april naar 84,4 procent in mei. In vergelijking met de voorgaande maand zijn de aardgasprijzen met 0,6 procent gestegen en de elektriciteitsprijzen met 2,9 procent gedaald. De stijging van de inflatie de laatste maanden is het gevolg van het uitdovend effect van de impact van het basispakket voor elektriciteit en aardgas.
De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, daalt voor de twaalfde maand op rij en bedraagt 2,80 procent in mei, tegenover 3,26 procent in april.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier