Belgische economie koelt sneller af dan verwacht

Een luchtfoto van de Antwerpse haventerminals © Belga

Het bruto binnenlands product (bbp) in België is in het eerste kwartaal met 0,3 procent gegroeid, blijkt uit de jongste cijfers van de Nationale Bank. Dat is minder dan de 0,4 procent uit de eerste ‘flashraming’.

Door de herziening van de groei vertraagt de Belgische economie dit kwartaal sneller dan verwacht in vergelijking met het laatste kwartaal van vorig jaar.

Op jaarbasis groeide het bbp in het eerste kwartaal met 1,5 procent. Eind vorig jaar werd nog een groeicijfer van 1,9 procent opgetekend.

Vooral de industrie deed het minder goed. De toegevoegde waarde daalde er in het eerste kwartaal met 0,3 procent. Bij de diensten (+ 0,3 procent) en vooral in de bouwsector (+ 1,3 procent) werd nog een positieve evolutie geregistreerd. De economische groei in België werd aangezwengeld door de binnenlandse vraag (+ 0,5 procent) en door de export (+ 0,7 procent).

De arbeidsmarkt verkeert nog steeds in goede vorm. De binnenlandse werkgelegenheid steeg licht, met 0,2 procent tegenover eind vorig jaar.

Partner Content