Belgische consument koopt meer fair trade

Fair Trade koffie © BELGA

Belgische consumenten staan open voor fair trade en producten van eerlijke handel. 92 procent van de Belgen heeft al over fair trade gehoord.

In 2014 was dat 85 procent. In 2015 kocht een Belg gemiddeld voor 12,15 euro aan eerlijke producten, het jaar eerder was dat 10,34 euro. Wie fair trade koopt, is daar in 91 procent (zeer) van de gevallen tevreden over. Het Belgisch Ontwikkelingsagentschap wil van België het “land van de fair trade” maken en lanceert bij de start van de 15de Week van de Fair Trade een aantal doelstellingen die het tegen 2020 wil realiseren.

Beperkt aanbod

Het goede nieuws is dat elke grote Belgische supermarkt fair trade in de rekken heeft. Het aantal fairtradeproducten blijft bij elke supermarkt echter beperkt: minder dan 1 procent van het totale assortiment. Bij de “klassieke” eerlijke producten zijn fairtradebananen het sterkst aanwezig in de supermarkt: 20,83 procent van het totale assortiment bananen is fair trade. Voor koffie is dat 6,15 procent en voor cacao 5,71 procent.

De verschillen tussen supermarkten onderling blijken wel groot. Lidl en Aldi bieden het grootste percentage eerlijke bananen aan (50 pct op hun totale assortiment bananen). Voor koffie staat Delhaize op kop met 20,16 procent, voor cacao spant Carrefour de kroon met 11 procent, aldus cijfers van het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

“Land van de fair trade”

Om koplopers als het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland bij te benen, lanceren de initiatiefnemers een aantal doelstellingen voor 2020. Om “land van de fair trade” te worden, dient 95 procent van de Belgen over fair trade gehoord te hebben; koopt elke Belg jaarlijks gemiddeld voor 15 euro aan fairtradeproducten; moet 51 procentt van de gemeenten een Fairtradegemeente zijn (vandaag 32%); meer dan de helft van de provincies een Fairtradeprovincie zijn (vandaag 4) en 80 procent van de parlementen/ministeries op alle niveau’s minstens twee fairtradeproducten consumeren.

Woensdag start de Week van de Fare Trade. Gedurende tien dagen kunnen mensen in de winkel, klas of gemeente fair trade ontdekken en kopen. De activiteiten gaan van een een modeshow met eerlijke kleding, over een kunsttentoonstelling tot een wereldrecord eerlijke chocolade proeven. Het volledig programma is te raadplegen op deze site. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content