Belgische consument blijft somber

winkelen in Antwerpen © belga

Het consumentenvertrouwen in België is in oktober niet verbeterd. De indicator van de Nationale Bank blijft staan op het laagste peil sinds 1985.

De NBB-barometer die het consumentenvertrouwen in ons land peilt, klokt in oktober net als in september af op -27, tegenover -11 in augustus en -13 in juli. Ter vergelijking: een jaar geleden – in oktober 2021 – stond de indicator van het consumentenvertrouwen op 4.

De bezorgdheid van de gezinnen blijft zeer groot, stelt de Nationale Bank vast, ook al waren ze iets minder pessimistisch over de algemene economische vooruitzichten in België (van -49 tot -42) voor de volgende twaalf maanden.

Wat de vraag over de werkloosheidsvooruitzichten betreft, noteert de deelindicator net als vorige maand op 36 tegenover 16 in augustus (een stijging wijst hier op een minder gunstige ontwikkeling en een daling op een gunstiger ontwikkeling).

Op persoonlijk vlak zijn de verwachtingen van de consumenten over hun financiële situatie maar een beetje verbeterd (van -18 tot -17). De gezinnen hebben ook hun spaarintenties aanzienlijk verder naar beneden bijgesteld (van -5 tot -11), en bevestigen daarmee de scherpe daling van de vorige maand.

Belgische consument blijft somber
© NBB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content