‘Belgisch staatspapier opnieuw op verlies’

© Epa

Belgisch overheidspapier noteert maandag opnieuw met verlies. Steeds meer waarnemers vrezen dat de combinatie van politieke onzekerheid en een hoge staatsschuld de Belgische lange rente nog hoger zal duwen. Dat meldt De Tijd

De Belgische langetermijnrente noteert maandagmiddag 4 basispunten hoger op 3,53 procent. Dat is opmerkelijk, aangezien het merendeel van het Europese overheidspapier op winst staat. De Duitse lange rente staat op 2,54 procent. Het renteverschil tussen Duits en Belgisch overheidspapier bedraagt nu bijna een vol procent. Dat is de grootste ‘spread’ sinds maart 2009.

Steeds meer waarnemers vrezen dat beleggers België nog meer in de tang zullen nemen. De Britse zakenkrant Financial Times wijdt maandag een uitgebreid artikel aan België onder de titel “Political inertia complicates Belgian debt fears”.

De combinatie van de onzekerheid door de verkiezingen van 13 juni en de hoge staatsschuld (99 procent van het Belgisch bbp) kan de Belgische lange rente nog hoger duwen, luidt het. Dat betekent dat het nog duurder kan worden voor ons land om te lenen op de financiële markten. Vorige week steeg de Belgische tienjaarsrente al van 3,15 procent naar 3,50 procent.

Maandag is de Belgische schatkist erin geslaagd voor 3,2 miljard euro aan overheidspapier te plaatsen, wat meer is dan de 2,2 à 3,2 miljard euro die men wou plaatsen. De rente die België op de obligaties met een looptijd van tien jaar moet betalen bedraagt 3,52 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content