‘Belgisch belastingsysteem moet vergroenen’

© Reuters

In het kader van een verdere vergroening van de belastingen zal België de regels rond bedrijfswagens opnieuw moeten herzien. De Europese Commissie stuurt België daarover een aanbeveling.

De Belgische directe belastingen zijn de op twee na hoogste in de EU. Maar op milieuvlak zijn we de laagterecordhouder. De Europese Commissie eist een vergroening van de belastingen en meer energie-efficiëntie. Dat meldt De Tijd.

België moet dringend de omslag maken naar een groener belastingsysteem, met minder lasten op arbeid en meer lasten op vervuiling en energieconsumptie. Het fiscale voordeel voor bedrijfswagens is voor de Europese Commissie hét voorbeeld van hoe het niet moet. De Commissie heeft daarover een aanbeveling voor België in petto. Dat advies kan ons land niet zomaar naast zich neerleggen.

De regering paste het fiscale regime van bedrijfswagens wel al licht aan. Maar het gaat voor de Commissie nog altijd om een milieuonvriendelijke maatregel, omdat hij het rijden niet beperkt, en de concurrentie verstoort.

De eis past in de vraag naar een vergroening van de belastingen. Nu is de belastingdruk in België een van de hoogste in Europa. De directe belastingen zijn de op twee na hoogste in de EU, net als de

vennootschapsbelasting. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content