België wel degelijk competitief volgens Di Rupo

© belga

Premier Elio Di Rupo stemt niet in met de negatieve teneur van het Europese rapport dat de hoge loonkosten in ons land aan de kaak stelt.

“We moeten tonen dat België een aantrekkelijk land is en meteen een globale visie uitdragen. We mogen niet op een enkele parameter focussen,” luidt de reactie van de premier.

In het rapport dat Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso donderdag op de Europese top voorstelden, staat dat in geen enkel Europees land de fiscale en de sociale lasten op lonen zo hoog zijn als in België. De totale loonkosten stegen het afgelopen decennium sneller dan in veel andere Europese landen.

Di Rupo geeft toe dat de loonkosten in België de afgelopen tien jaar met meer dan 20 procent gestegen zijn, maar dat zou nog altijd minder zijn dan in onze buurlanden Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Di Rupo citeerde daarbij cijfers uit een rapport van de Europese Commissie van februari. Dat rapport houdt de totale loonkosten per eenheid product tegen het licht. Het rapport dat op de top werd gepresenteerd houdt enkel rekening met de goederenmarkt, aldus de premier.

Di Rupo wees er op dat België het op andere parameters helemaal niet slecht doet en dus zeker competitief blijft. Bijvoorbeeld wat betreft de efficiëntie van de overheid, prijkt ons land op de zevende plaats van de 27 EU-lidstaten.

De premier sluit zich aan bij de verklaringen van Ajit Shetty, de voorzitter van het Forum for Multinational Companies in Belgium, en Audi Brussels-baas Gerhard Schneider, die beiden lieten verstaan dat België een aantrekkelijk land is om in te investeren. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content