België krijgt meer tijd van Europa
Het Europees Parlement heeft het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie extra tijd gegeven om een compromis te zoeken over de toekomstige architectuur van het financieel toezicht in Europa.
Het Europese halfrond stelde woensdag de definitieve stemming over de wetgevende resolutie uit in afwachting van toegevingen van de lidstaten. De “trialoog” tussen de Raad, de Commissie en het Parlement had maandag geen concreet resultaat opgeleverd.
De lidstaten en het Europees Parlement zijn het al maandenlang oneens over de organisatie van het toezicht op banken, verzekeraars en andere financiële sectoren. De Europarlementsleden eisen een meer Europese aanpak dan tot vandaag het geval was.
Het Belgische voorzitterschap vreesde vooral dat het halfrond zijn
standpunt zou verankeren in een stemming waardoor er maanden verloren zouden gaan. Zo ver komt het voorlopig niet. Er werden woensdag wel amendementen voor sterke Europese toezichthouders goedgekeurd, maar de wetgevende resolutie bleef in de kast liggen. Dat geeft ons land de tijd om een compromis uit de brand te redden.
Intussen gaan stemmen op om gebruik te maken van een innovatie in het verdrag van Lissabon en geen akkoord na te streven met alle lidstaten, maar met een gekwalificeerde meerderheid. Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt pleitte in die zin en ook Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso stelde dat de Belgen “alle in het verdrag voorziene mechanismen” zouden kunnen aanwenden. Ontslagnemend premier Yves Leterme hield zich diplomatiek op de vlakte.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier