België heeft hoogste loonkosten van Europa in de financiële sector en de maakindustrie
Op Denemarken na telt België de hoogste loonkosten in Europa. Belgische werknemers actief in de maakindustrie en de financiële sector zijn de duurste van Europa.
De Belgische werknemers die tewerkgesteld zijn in de maakindustrie en de financiële sector, zijn de duurste van Europa. Dat blijkt uit de jongste gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat, die dateren van 2012.
Wanneer er naar de loonkosten per uur van alle sectoren samen wordt gekeken, staat België op de tweede plaats, voorafgegaan door Denemarken. Daarenboven werkt een Belgische werknemer op jaarbasis het minste van alle EU-landen.
De statistieken van Eurostat tonen aan dat ons land duidelijk te kampen heeft met problemen wat de loonkosten betreft. Een Belgische werknemer kost zijn werkgever 38 euro per uur. In Denemarken moet een baas 40,1 euro per uur betalen voor één loontrekker. Ter vergelijking: het gemiddelde in de eurozone ligt op 29,3 euro. Voor de volledige Europese Unie zakt de loonkost nog verder tot 24,2 euro per uur.
Werkgevers in Bulgarije komen er het goedkoopst van af, zij betalen 3,4 euro per uur om één iemand aan de slag te houden.
Zowel in de financiële sector als in de maakindustrie staat België op de hoogste plaats van de rangschikking. Een werknemer in de industrie heeft een gemiddelde loonkost van 42 euro per uur, gevolgd door Zweden (41,4 euro) en Denemarken (40,6 euro). Maar onze belangrijkste concurrenten als Duitsland (36,1 euro), Frankrijk (36,1 euro) en Nederland (33,3 euro) volgen op ruime afstand.
In de financiele sector lopen de gemiddelde loonkosten op tot 67 euro per uur. Ook hier worden de twee daaropvolgende posities ingevuld door Zweden (64 euro) en Denemarken (60 euro).
Maar ook in andere sectoren zijn Belgische werkkrachten relatief duur: in de handel staan we op de tweede plaats in Europa, in de bouw en voor technische functies op de derde plaats.
De loonkosten stegen tussen 2008, het begin van de financiële crisis, en 2012 met 15,7 procent in België. Daarvan was 10,8 procent loonsverhoging en 4,9 procent niet-salariskosten. De stijging is meer dan het gemiddelde in de eurozone (+11 pct).
Een Belgische werknemer die voltijds tewerkgesteld is, werkt ook minder dan zijn Europese collega’s. Gemiddeld gaat het om 1.462 uren per jaar, tegen 1.600 uren voor het gemiddelde van de eurozone. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier