België en Luxemburg krijgen één gasmarkt in 2015

© belga

België en Luxemburg komen volgend jaar terecht in een eengemaakte gasmarkt. De Belgische gasnetbeheerder Fluxys heeft daarvoor ruim een maand geleden een samenwerkingsakkoord ondertekend met zijn Luxemburgse tegenhanger Creos, melden beide instanties in een gemeenschappelijk persbericht.

De geïntegreerde gasmarkt zal geen grote gevolgen hebben voor de consument, stelt Fluxys. Fluxys en Creos ondertekenden al op 16 april een samenwerkingsakkoord dat de markten van de twee landen tegen 2015 moet samenvoegen. Een concrete datum voor die integratie kan nog niet worden genoemd.

“Dat zal onder meer afhangen van de opmerkingen van de regulatoren”, zegt Laurent Remy, woordvoerder van Fluxys. Hij verwacht echter niet dat die regulatoren nog roet in het eten komen strooien, want zowel de Belgische regulator (CREG) als de Luxemburgse (ILR) is momenteel al betrokken bij het overleg.

De fusie van de Belgische en Luxemburgse gasmarkten zal volgens Fluxys de bevoorradingszekerheid van het Groothertogdom Luxemburg versterken en de werking van de markt verbeteren.

De integratie zal in de eerste plaats voordelen opleveren voor leveranciers die in beide landen actief zijn, omdat de regels geharmoniseerd worden. Voor de consument zelf zal de integratie geen grote gevolgen hebben. “Er zal geen hogere gasprijs komen door eenverhoging van de transmissietarieven”, benadrukt Remy.

“De Europese Commissie wil werk maken van een eengemaakte Europese markt”, aldus nog de woordvoerder. “Deze samenwerking zal ons de mogelijkheid geven om daarvoor al ervaring op te doen, ook al gaat het in absolute getallen niet om een enorme uitbreiding. De Belgische gasmarkt bedraagt 17 miljard kubieke meter per jaar, voor de Luxemburgse is dat 1,5 miljard”, luidt het. “Maar het is de eerste keer dat twee landen dit op poten zetten. Daarmee behoren we tot de goede leerlingen van Europa.” (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content