België dankt inflatie aan elektriciteit
De inflatie in België leunt in het tweede kwartaal dicht tegen het streefdoel – net geen 2 procent – van de ECB aan. Dat percentage heeft ons land in de eerste plaats te danken aan de elektriciteitsprijzen.
De inflatie in België is is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar gestegen met +1,6 procent, terwijl in de voornaamste buurlanden en de rest van de eurozone van inflatie nauwelijks sprake is.
Uit het verslag van het Prjizenobservatorium valt dat verschil in de eerste plaats te verklaren door de duurdere elektriciteit, als gevolg van enkele maatregelen vanuit de Vlaamse overheid. Zo werd de gratis elektriciteit afgeschaft en nam de de bijdrage voor het omstreden energiefonds toe.
“Het inflatieverschil (met de voornaamste buurlanden) was voornamelijk voor elektriciteit zeer groot”, aldus Peter Van Herreweghe, adviseur-generaal bij het Prijzenobservatorium. “De inflatie voor dat product kwam gemiddeld uit op 0,7 procent in onze voornaamste buurlanden en op 40,6 procent in België.”
Concreet is de hoge inflatie voornamelijk een gevolg van de btw-verhoging van 6 naar 21 procent sinds september 2015, de toename van de bijdrage voor het energiefonds – sinds maart – in Vlaanderen. Die hogere – en omstreden – bijdrage moet de schulden gelieerd aan groene stroomcertificaten goedmaken. Ook de stijging van de netwerktarieven had een niet-onaanzienlijk opwaarts effect op de inflatie, luidt het bij het Prijzenobservatorium.
In tegenstelling tot de duurdere elektriciteit werden motorbrandstoffen en huisbrandolie in het tweede kwartaal van dit jaar goedkoper (respectievelijk -10,2 procent en -26,0 procent) als gevolg van de terugval van de olieprijs.
Op basis van ramingen van het Prijzenobservatorium blijkt dat de gemiddelde jaarfactuur voor elektriciteit voor een gemiddeld gezin (jaarconsumptie van 3.500 kWh bij een enkelvoudig tarief) uitkwam op gemiddeld 940 euro in het tweede kwartaal 2016. Dat stemt overeen met een toename met 198 euro in vergelijking met vorig jaar.
Er bestaan echter grote verschillen tussen de regio’s: in Brussel en Wallonië bedroeg de jaarfactuur voor een gemiddeld gezin het afgelopen kwartaal respectievelijk 704 euro en 868 euro, of een toename met 41 euro en 91 euro in één jaar tijd.
In Vlaanderen steeg de factuur in dezelfde periode met 286 euro tot 1.022 euro het afgelopen kwartaal. (Belga/BO)
Lees ook: ‘Belgisch inflatierecept smaakt slecht’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier