België betaalt tot 2045 amper rente

© istock

België moet de komende dertig jaar lang amper 1,048 procent rente betalen om geld te lenen. Dat blijkt uit de resultaten van een aanbesteding door het Agentschap van de Schuld.

Ons land haalde maandag 3,057 miljard euro op met de uitgifte van staatsobligaties. Net als op de secundaire markt gebeurt dat op de primaire markt tegen historisch lage rentes.

Zo werd 1,750 miljard euro opgehaald met obligaties met een looptijd van tien jaar. Dat gebeurde tegen een rente van 0,419 procent; het laagste peil ooit voor de tienjaarsrente.

Er werd 425 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van obligaties met een looptijd van 26 jaar, tegen een rente van 0,946 procent.

Met een derde uitgifte werd 882 miljoen euro opgehaald. Die lening heeft een looptijd van dertig jaar. Voor die lening wordt 1,048 procent rente betaald. “Dat houdt in dat we ons dertig jaar lang aan een rente van zowat één procent herfinancieren”, aldus directeur Jean Deboutte.

Momenteel zijn obligaties voor een periode van dertig jaar de langste looptijden voor OLO’s die het Agentschap heeft lopen. Lineaire obligaties (OLO’s) zijn bestemd voor institutionele beleggers, staatsbons voor particulieren.

Het Agentschap van de Schuld heeft met de nieuwe aanbesteding al 41 procent opgehaald van de geplande langetermijnfinanciering voor dit jaar, aldus nog Deboutte.

Met de extreem lage rente ziet het er ook naar uit dat de opbrengst op staatsbons de komende tijd heel mager blijft. Bij de laatste uitgifte op 4 maart werd een rente van 0,30 procent voorzien voor staatsbons op acht jaar, en 0,60 procent op staatsbons van tien jaar. Die rente is overigens een brutorente, want de intresten van een staatsbon worden in ons land onderworpen aan 25 procent roerende voorheffing. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content